Zapitala se ko pravi bebe
33

Slovačka ministrica kontroverznom izjavom zapalila javnost: "Evropa izumire zbog LGBT osoba"

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičová okrivila je LGBTQ+ manjinu za pad stope nataliteta u Evropi za slovački tabloid Topky.sk.
"Mi heteroseksualci stvaramo budućnost, jer pravimo bebe. Evropa izumire, bebe se ne rađaju zbog prevelikog broja LGBTQ+ ljudi. A čudno je da se to događa s bijelom rasom", kazala je ministrica.

Institut za ljudska prava sa sjedištem u Bratislavi odgovorio je podnošenjem krivične prijave glavnom tužilaštvu protiv Šimkovičove zbog sumnje na rasizam i antisemitizam, rekao je direktor instituta Peter Weisenbacher.

Homofobni govor nije zabranjen u Slovačkoj, za razliku od rasističkih i antisemitskih komentara, piše POLITICO.

"Podršci rasizmu i antisemitizmu nema mjesta u Evropi 2024. Znamo kamo su takve tendencije vodile u prošlosti. Pozivamo ministricu Šimkovičovu da odmah podnese ostavku", rekao je Weisenbacher.

Slovačku je potreslo ubistvo dvojice homoseksualaca ispred gay bara u Bratislavi u oktobru 2022., ali su prava seksualnih manjina pod dodatnim pritiskom otkako je ljevičarsko-populistička vlada premijera Roberta Fica preuzela dužnost prošle godine.

Fico je ranije posvajanje djece od strane istospolnih parova nazvao "perverzijom" i posprdno pozvao opozcinog čelnika Michala Šimečku da "odluči... hoće li danas biti dječak, djevojčica ili helikopter".

U međuvremenu, potpredsjednik parlamenta Andrej Danko, predstavnik krajnje desnog mlađeg koalicijskog partnera Slovačke nacionalne stranke, rekao je u nedjelju da ministarstvo kulture više neće finansirati filmove s "temama koje prelaze moralne i etičke granice, uključujući LGBTQ+".

Nije prvi put da Šimkovičová izražava takve osjećaje. U januaru je najavila da će ministarstvo kulture prestati finansirati LGBTQ+ projekte kako bi se "vratilo u normalu".

Prije nego što se pridružila Ficovoj vladi, Šimkovičová je prethodno radila kao voditeljica vijesti za TV Markíza, koja ju je otpustila 2015. zbog dijeljenja sadržaja protiv migranata na društvenim mrežama. Kasnije se pridružila dezinformativnom kanalu TV Slovan, gdje je širila teorije zavjere.