Po uzoru na Rusiju
27

Slovačka radi na usvajanju "zakona o stranim agentima", EU poslala upozorenje pred sankcije

N. Ž.
Vera Jourova (Foto: EPA-EFE)
Vera Jourova (Foto: EPA-EFE)
Slovačka bi uskoro mogla dobiti novi zakon o nevladinim organizacijama po uzoru na Rusiju, gdje bi organizacije koje primaju određen nivo sredstava iz inostranstva morale to prijaviti. Iz Evropske unije su potez žestoko kritikovali.

Iz Brisela je Slovačkoj poslana poruka da bi, usvajanjem ovog zakona, mogli dobiti sankcije iz EU, mada nije precizirano o kojim sankcijama se radi.

Vera Jourova, potpredsjednica Evropske komisije, podsjetila je vlasti u Slovačkoj na primjer iz Mađarske, koja je 2017. usvojila, pa 2021. godine izbacila ovaj zakon zbog reakcije iz Brisela.

Inače, originalni zakon po kojem su modelirani prijedlozi poput slovačkog dolazi iz Rusije. Vlasti u Moskvi često koriste ovaj zakon da zabranjuju te na druge načine otežavaju rad nevladinih organizacija koje se kritički odnose prema vladi ili, konkretnije, prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

EU je jako ozbiljna u tome da se usvajanje ovog tipa zakona nikako ne može spojiti s vrijednostima koje propagiraju, pa je tako Gruzija, nakon usvajanja svog zakona o stranim agentima, ostala bez novca iz EU i stala na svom evropskom putu.

Sličan zakon željela je usvojiti i vlast u manjem bh. entitetu RS, ali je krajem maja ove godine prijedlog povučen iz parlamentarne procedure.