Optužili ga za izdaju
34

Slovačka tužila bivšeg premijera i ministra odbrane zbog donacije MiG-29 aviona Ukrajini

N. Ž.
Eduard Heder (Foto: EPA-EFE)
Eduard Heder (Foto: EPA-EFE)
Slovačko ministarstvo odbrane podnijelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Eduarda Hegera i njegovog ministra odbrane Jaroslava Naďa zbog doniranja borbenih aviona Ukrajini.

Slovačka je u proljeće 2023. godine donirala svoju cijelu flotu borbenih aviona MiG-29 sovjetskog doba i dva protivavionska sistema Ukrajini, čime je postala prva zemlja koja je poslala borbeni avion u Kijev nakon invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina u februaru 2022. godine.

"Ova odluka je ostavila nezaštićeno nebo i dovela građane u opasnost", rekao je Igor Melicher, trenutni državni sekretar ministarstva odbrane na konferenciji za novinare, nazivajući potez neustavnim.

"Ova dvojica gospode uspjela su razoružati Slovačku bolje nego bilo koji drugi neprijatelj", rekao je Melicher. "Uvjeren sam da je Jaroslav Naď izdao Slovačku, svoju domovinu."

Heger, koji je bio premijer od 2021. do 2023. godine, i Naď, koji je bio ministar odbrane od 2020. do 2023. godine, sumnjiče se za sabotažu, zloupotrebu ovlasti javnih službenika i kršenje dužnosti u upravljanju stranim imovinom, prema ministarstvu obrane.

Ministar odbrane Robert Kaliňák ranije je nazvao Naďa izdajnikom. "Osnažiti vojne snage na ovaj način kršeći ustav ne može se opisati u našem političkom vokabularu ničim drugim osim izdajom. Ne znam da li ovo također ispunjava suštinu tog zločina, ali ovo je osoba koja je izdala nacionalne vrijednosti", rekao je Kaliňák 13. juna.