Problem zbog razvoda
0

Slučaj iz Singapura: Muškarac podmetnuo drogu u vozilo supruge, trebala biti osuđena na smrt

I. Sa.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tan Xianglong iz Singapura je podmetnuo pola kilograma kanabisa u automobil supruge, smatrajući da je to dovoljno da bude osuđena na smrtnu kaznu za trgovinu drogom.

Ova zemlja ima neke od najstrožih svjetskih zakona protiv droga za koje vlada smatra da su neophodni da bi se spriječili zločini povezani s drogom.

Tan je u četvrtak osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora zbog posjedovanja kanabisa.

Nije se mogao razvesti

Odgovor na pitanje zašto je došlo do ovoga je nemogućnost razvoda. Tačnije, Tan i njegova supruga su se vjenčali 2021. godine, a godinu dana kasnije su se odlučili razvesti.

Nisu mogli podnijeti zahtjev za razvod jer Singapur to dozvoljava samo parovima koji su u braku najmanje tri godine. Tan je vjerovao da bi mu se moglo dozvoliti izuzetak od tog pravila ako njegova žena ima krivični dosije.

U razgovorima na Telegramu sa svojom djevojkom prošle godine, rekao je da je smislio "savršen zločin". Kupio je kanabis te ga izvagao kako bi se uvjerio da prelazi 500 grama i stavio u njen auto.

Međutim, nije uzeo u obzir da je auto njegove supruge opremljeno kamerom te joj je poslano obavještenje. Kada je pogledala snimak uživo, vidjela je muža kako hoda oko vozila te ga je prijavila policiji.

Policajci su pretresli njen automobil, pronašli drogu i uhapsili je zbog toga. Ali, kako nisu pronašli inkriminirajuće dokaze protiv nje, okrenuli su istragu prema Tanu i uhapsili ga. Njegov advokat ga je pokušao odbraniti izjavama da pati od depresije, ali je sud to odbacio zbog nalaza ljekara u kojem se navodi da nije bolovao od psihičkog poremećaja.

Ovisno o supstanci i količini zaplijenjene, posjedovanje droge u Singapuru je kažnjivo zatvorskom kaznom dok trgovina drogom može biti kažnjiva smrću.

Iako je Tan mogao biti osuđen na pet godina zatvora, dobio je blažu kaznu jer je sarađivao u postupku i priznao krivicu na samom početku suđenja, navodi BBC.