Tajne službe na iglama
14

Smrtonosna tajna Sicilije: Potraga za tajnim podacima na potonuloj jahti britanskog milijardera

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na jahti koja je u augustu potonula u blizini Siciliji prilikom čega je poginulo sedam osoba uključujući i britanskog milijardera Mikea Lynca nalazili su se tajni podaci povezani s nizom zapadnih obavještajnih službi.

Specijalizovani ronioci koji istražuju olupinu superjahte vrijedne 40 miliona dolara koja je u augustu potonula kod Sicilije, usmrtivši sedam ljudi, uključujući britanskog tehnološkog tajkuna Mikea Lyncha, zatražili su pojačano osiguranje za čuvanje broda, zbog zabrinutosti da bi osjetljivi podaci zaključani u njegovim sefovima mogli zanimati strane vlade, reklo je više izvora za CNN.

Itlijanski tužitelji koji su otvorili kaznenu istragu za višestruke optužbe za ubistvo iz nehata i brodolom iz nehaja misle da 56-metarska jahta, Bayesian, može sadržavati vrlo osjetljive podatke povezane s nizom zapadnih obavještajnih službi, rekla su četiri izvora upoznata s operacijama istrage i spašavanja.

Lynch je bio povezan s britanskim, američkim i drugim obavještajnim službama preko svojih raznih kompanija, uključujući kompaniju za kibernetičku sigurnost koju je osnovao, Darktrace.

Ta je kompanija u aprilu prodana privatnoj kompaniji Thoma Bravo sa sjedištem u Chicagu. Kompanija Lynchove supruge, Revtom Limited je bila vlasnik broda, a Lynch je bio savjetnik britanskih premijera Davida Camerona i Therese May za nauku, tehnologiju i kibernetičku sigurnost tokom njihovih mandata, prema britanskoj vladi i javnoj evidenciji Darktracea.

Smatra se da potonulo plovilo, koje leži na morskom dnu na dubini od oko 50 metara, ima vodonepropusne sefove koji sadrže dva super-kriptirana tvrda diska koji sadrže visoko povjerljive podatke, uključujući šifre i druge osjetljive podatke, rekao je dužnosnik uključen u planove spašavanja, koji je želio ostati neimenovan, rekao je za CNN. Specijalizovani ronioci s daljinskim kamerama opsežno su pretražili brod.

U početku se lokalna policija bojala da bi potencijalni lopovi mogli pokušati doći do olupine kako bi pronašli skupocjeni nakit i druge vrijedne predmete koji su još uvijek na jahti, prema roniocima iz vatrogasne brigade koji su razgovarali s CNN-om. Sada su zabrinuti da će olupina, za koju se očekuje da će biti podignuta sljedećih sedmica u sklopu kriminalističke istrage o tragediji, također biti od interesa za strane vlade, uključujući Rusiju i Kinu. Zatražili su da se jahta pomno čuva, nadvodno i podvodno.

"Službeni zahtjev je prihvaćen i proveden za dodatnu sigurnost olupine dok se ne podigne", potvrdio je za CNN dužnosnik sicilijanske uprave za civilnu zaštitu koji pomaže u kriminalističkoj istrazi.

Lynch, njegova 18-godišnja kći Hannah, američki advokat Chris Morvillo i njegova supruga Neda, britanski bankar Jonathan Bloomer i njegova supruga Judy te kuhar na jahti Recaldo Thomas poginuli su kada je brod potonuo u snažnoj oluji u ranim satima jutro.

Preliminarni rezultati autopsije sugerišu da su bračni par Bloomer i Morvillo umrli od gušenja ili "suhog utapanja" kada je nestalo kisika u mjehuriću zraka u kabini za spavanje. Rezultati obdukcije za Lyncha i njegovu kćer bili su manje jasni.

Kuhar, čije je tijelo pronađeno izvan broda, preminuo je utapanjem, rekao je mrtvozornik. Toksikološka izvješća o mrtvima još nisu objavljena, ali nitko nije pretrpio nikakve fizičke ozljede kada je brod potonuo.

Lyncheva supruga Angela Bacares i još 14 drugih preživjeli su, uključujući i kapetana Jamesa Cutfielda, koji je zajedno s mornarom i upraviteljem strojarnice jahte pod istragom za višestruka ubistva i izazivanje brodoloma iz nehaja. Svima im je dopušteno da napuste Italiju.

Neki od 15 preživjelih, od kojih su devet bili članovi posade i šest putnici, uključujući jednogodišnju djevojčicu, navodno su tužiteljima rekli da Lynch "nije vjerovao uslugama u oblaku" i da je podatkovne pogone uvijek držao u sigurnom odjeljku jahte, gdje god je plovio, rekao je izvor iz tužiteljstva za CNN. Niko od posade ili putnika koji su preživjeli incident nije testiran na droge ili alkohol jer su bili u "stanju šoka", rekle su vlasti tokom konferencije za novinare nakon izvlačenja tijela.

Morvillo je zastupao Lyncha kada je oslobođen u slučaju kaznene prevare u SAD-u u junu povezanom s preuzimanjem njegove softverske kompanije Autonomy od strane Hewlett Packarda, a preživjeli su rekli istražiteljima da je krstarenje bilo slavlje te oslobađajuće presude, prema pomoćniku tužitelja, Raffaele Cammarano. Iako je Lynch oslobođen svih kaznenih djela u SAD-u, Hewlett Packard je dao do znanja da neće odustati od svoje ponude za prikupljanje 4 milijarde dolara civilne isplate iz Lynchove ostavštine, koju je britanski sud dosudio 2022. godine.

U onome što se čini tragičnom koincidencijom, Lynchev poslovni partner Stephen Chamberlain, koji je bio njegov suoptuženik u američkom slučaju prevare i bivši glavni operativni direktor Darktracea, umro je 19. augusta, istog dana kad je Bayesian potonuo, nakon što ga je udario automobil dok je bio na trčanju dva dana ranije. Glasnogovornik ureda tužitelja rekao je za CNN da im je Cutfield rekao da je Lynch saznao za Chamberlainovo teško stanje i da je planirao skratiti krstarenje kako bi se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi vidio svog poslovnog partnera, koji je bio na aparatima za život.

Bayesian je potonuo nekoliko sati prije nego što je Chamberlain preminuo u bolnici, rekao je njegov advokat. Lynch ne bi znao za smrt svog partnera, a Chamberlain je bio u komi pa ne bi znao za brodolom, rekao je Chamberlainov pravni savjetnik.

Lokalni tužitelj Ambrogio Cartosio rekao je da nikakve lične stvari, uključujući kompjutere, nakit ili Lynchove tvrde diskove nisu pronađene na brodu. Međutim, ugrađeni tvrdi diskovi i nadzorne kamere povezane s navigacijskim sustavom jahte predani su istražiteljima kako bi utvrdili postoje li upotrebljivi podaci koji bi mogli ukazati na to kako je jahta potonula unutar 16 minuta od oluje. Plovilo nije imalo tradicionalnu crnu kutiju ili snimač podataka o putovanju za snimanje navigacijskih podataka ili zvuka na mostu.

Nakon što ronioci ove sedmice dovrše istraživanje olupine, dat će prijedloge kako najbolje podići plovilo od 473 tone bez prolijevanja ijedne od 18.000 litara ulja i goriva koji su još na brodu, te kako osigurati da osjetljivi podaci ne padnu u krive ruke. Troškove podizanja broda snosit će njegova vlasnica, Lynchova udovica, kako nalaže talijanski pomorski zakon.