Nazvana "Malik"
43

Snažna zimska oluja pogodila sjever Evrope, stradale najmanje četiri osobe

N. O.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Snažna zimska oluja zahvatila je sjevernu Evropu tokom vikenda, usmrtivši najmanje četiri osobe, uništivši kuće i automobile, zatvorivši mostove, izazvavši poplave i zaustavivši transport, a na hiljade domaćinstava je ostalo bez struje.

U nedjelju je oluja "Malik" napredovala u nordijskom regionu, donoseći snažne udare vjetra i obilne kiše i snježne padavine u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Oluja je stigla u nordijsku regiju i sjevernu Njemačku kasno u subotu nakon što je prošla kroz Veliku Britaniju, gdje je izazvala haos sa materijalnom štetom i transportom, posebno pogodivši Škotsku.

U Škotskoj su dječak i 60-godišnja žena poginuli u padu drveta dok je jak vjetar udarao po sjevernim dijelovima Britanije.

U dijelovima Škotske zabilježeni su udari vjetra od preko 160 km/h, koji su izazvali opsežne poremećaje u transportu i nestanke struje u desetinama hiljada domova.

U Danskoj je jak vjetar sa jakom kišom doveo do privremenog zatvaranja nekoliko mostova u subotu, uključujući kritični cestovni i željeznički most Oeresund koji povezuje Kopenhagen i švedski grad Malme.

Danski mediji objavili su da je 78-godišnja žena preminula od teških povreda nakon pada na jakom vjetru.

U susjednoj Njemačkoj, lokalni mediji su objavili da je u subotu stradao jedan muškarac nakon što ga je udario bilbord kojeg je nevrijeme olabavilo.

Poplave u mnogim dijelovima Danske izazvale su značajnu materijalnu štetu. Policiji je prijavljeno nekoliko saobraćajnih nesreća uzrokovanih padom drveća i letećim krhotinama.

Južni dijelovi Švedske su teško pogođeni, a hiljade domaćinstava do nedjelje popodne je bez struje. Trajekti za ostrvo Gotland u Baltičkom moru otkazani su zbog jakog vjetra.

U Norveškoj je prijavljena velika šteta na kućama, automobilima i čamcima, dok su velike snježne padavine širom Finske izazvale saobraćajne nesreće i poremetile autobuski i željeznički saobraćaj u dijelovima zemlje.