Žuto vremensko upozorenje
0

Snažno nevrijeme pogodilo sjever Italije: Padao grad veličine loptica za golf

A. L.
Foto: X
Foto: X
Aerodrom Malpensa u Milanu obustavio je letove u ponedjeljak zbog jake kiše, što je dovelo do poplava i preusmjeravanja 27 letova, usred jakog lošeg vremena na sjeveru Italije.

Videosnimci pokazuju kako putnici prolaze kroz vodu na Terminalu 2, a voda se također infiltrira u Terminal 1, a zabilježene su i poplave na autoputu koji vodi do aerodroma.

Italijanski mediji pišu da je bilo 27 letova koji nisu mogli sletjeti u Malpensu zbog jake kiše i grmljavine i da su preusmjereni na Linate, Orio al Serio, Torino i Veneciju, što je rezultiralo značajnim neugodnostima za putnike.

Više od 64 milimetra kišnice palo je u razmaku od 80 minuta, navodi Società Esercizi Aeroportuali (SEA), kompanija koja upravlja aerodromima u Milanu, Malpensa i Linate. Situacija se normalizirala do poslijepodneva.

Također u ponedjeljak, grad veličine loptice za golf nanio je ozbiljnu štetu solarnim panelima, vjetrobranskim staklima automobila i vinogradima u oblasti Franciacorta oko Brescije.

Italijanske vlasti civilne zaštite izdale su u utorak žuto vremensko upozorenje za 10 regija jer se predviđa da će se kišne oluje premjestiti prema centralnim i južnim regijama zemlje.

Vremensko upozorenje pokriva Umbriju, Abruzzo, Molise, Campaniju i Calabriju i većinu Piemontea, Lazija, Sicilije, Apulije i Bazilikate.