Rijetki prizori
125

Snijeg na Floridi pao nakon skoro tri decenije, jug SAD-a se smrzava

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Zimska oluja koja proteklih dana hara većim dijelom Sjedinjenih Američkih Država donijela je snijeg Tallahasseeu na Floridi i to prvi put nakon skoro tri decenije.

Stanovnici Savanne i Charlestona na jugu također su vidjeli rijetke prizore snijega i leda.

Meteorolozi upozoravaju da bi isti sistem mogao ojačati u "ciklonsku bombu" dok se približava istočnoj obali donoseći uraganske vjetrove i poplave.

Najmanje 16 smrtnih slučajeva povezuje se sa opasno niskim temperaturama na koje ovaj dio SAD-a nije navikao. Škole na jugoistoku su zatvorene, a policija je vozačima savjetovala da ne izlaze na ceste ako ne moraju.

"Grad je pust kao za vrijeme posljednjeg uragana", kaže 65-godišnji William Shaw, stanovnik Savanne dok šeta zaleđenom cestom od svog doma do pošte. "Nema nikoga na ulici i pomalo je jezivo".

Aerodromi u Savanni i Charlestonu su zatvoreni, kao i autoput 95 sjeverno od granice Georgije i Južne Caroline. Spasilačke službe ne uspijevaju odgovoriti na brojne pozive i sudare.

Laura Donaven je u Tallahasseeu napravila snješka od 15 centimetara.

"Još od početka devedesetih godina nismo vidjeli snijeg", kaže ova 41-godišnjakinja. "Napravila sam grudvu i gađala svog oca".