Vlast tvrdi drugačije
51

Snimci gužve u kineskim krematorijumima su dokaz dramatično loše situacije s koronom

S. M.
Broj smrtnih slučajeva uzorkovanih koronavirusom u Kini, a sudeći po satelitskim snimcima koje je objavio Washington post, značajno je veći nego što pokazuju podaci kineskih vlasti.

Pogrebna kuća u Chengduu, u Kini, prestala je da nudi usluge komemoracije, izdvajajući samo dva minuta za svaku porodicu da se oprosti od voljenih prije kremacije.

Ipak, kineska vlada i dalje insistira na tome da je manje od 40 ljudi umrlo u Kini od Covida-19 od 7. decembra, kada su naglo ukinuta ograničenja "nultog covida", a broj zaraženih skočio.

Analiza satelitskih snimaka, video snimaka iz prve ruke objavljene na društvenim mrežama i iskaza svjedoka sugeriše da je broj smrtnih slučajeva u Kini daleko veći od vladinog broja, što potkopava tvrdnju Pekinga da je epidemija i dalje pod kontrolom.

Krematoriji širom zemlje zabilježili su dramatičan porast aktivnosti u odnosu na prije nekoliko mjeseci i u isto vrijeme prošle godine.

Slike koje je snimio Maxar Technologies pokazuju porast aktivnosti u krematorijumima u šest različitih gradova, od Pekinga na sjeveru do Nanjinga na istoku, do Čengdua i Kunminga na jugozapadu.

Potražnja je postala toliko visoka da su najmanje četiri pogrebne kuće prestale da dozvoljavaju komemorativne usluge i sada nude samo usluge kremacije i skladištenja.