Koncept dvije države
104

Španci okupili predstavnike arapskih i islamskih zemalja: Veliki sastanak posvećen rješavanju pitanja Palestine

V. K.
Španska vlada organizovala je danas u Madridu veliki sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici evropskih, ali i zemalja islamskog i arapskog svijeta.

Tema sastanka bila je Palestina, odnosno dvodržavnog rješenja koje bi zadovoljilo Izrael i Palestinu, a koje bi okončalo trenutni rat u Gazi.

"Sastajemo se da napravimo još jedan poticaj za okončanje rata u Gazi, za izlaz iz beskrajne spirale nasilja između Palestinaca i Izraelaca. Taj put je jasan. Implementacija rješenja o dvije države je jedini način", rekao je španski šef diplomatije Jose Manuel Albares.

Prisutni na sastanku bili su i predstavnici Slovenije i Norveške kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Kada je riječ o drugim gostima, tu su bili palestinski premijer Mohammad Mustafa te članovi arapsko-islamske kontakt grupe za Gazu koja uključuje Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar, Jordan, Indoneziju, Nigeriju i Tursku.

Kao je naglasio Albares, među učesnicima ove grupe postoji spremnost da pređu sa riječi na djela te da naprave neophodne korake ka jasnoj implementaciji rješenja.

Na pitanje zašto Izrael nije pozvan na sastanak, Albares je odgovorio.

"Izrael nije pozvan jer nije dio kontakt grupe. Bit ćemo oduševljeni da vidimo Izrael za bilo kojim stolom gdje se razgovara o rješenju dvije države", naveo je.