Oboren rekord
216

Španija je danas zabilježila najvišu temperaturu ikada

D. Be.
Stanovnici Valencije spas od vrućine traže u moru (Foto: EPA-EFE)
Stanovnici Valencije spas od vrućine traže u moru (Foto: EPA-EFE)
Španija je danas zabilježila rekordnu temperaturu zraka uslijed toplotnog vala na Pirinejskom poluotoku koji je podigao živu na čak 47,4 stepena celzija.
Temperatura je dosegla vrhunac oko pet poslijepodne u južnom gradu Cordobi i sada se očekuje potvrđivanje neslavnog rekorda. Prethodni rekord je postavljen na istoj mjernoj stanici u julu 2017. godine i iznosio je 46,9.

"Ako se potvrdi, to bi bio najveći rekord pouzdano izmjeren u Španiji", rekao je glasnogovornik agencije Ruben del Campo, prenosi AFP.

Intenzivni toplotni talas koji je pogodio Španiju nastavljen je u nedjelju, a pet regija još uvijek je u visokoj pripravnosti zbog ekstremnih temperatura.

"Toplotni val vjerovatno će se svrstati među najintenzivnije u našem sjećanju", dodao je Del Campo.

Također je povećan i rizik od požara, pri čemu je Španija i dalje u stanju visoke pripravnosti.

Dvanaest aviona je u nedjelju raspoređeno za pomoć u gašenju požara u Azuebaru, na području Valencije. Požar prijeti dijelu parka prirode Sierra de Espadan.

Bilo je i požara koji izazivaju zabrinutost u centralnoj provinciji Avila, gdje je nekoliko gradova evakuisano.

Između 2011. i 2020. godine, Španija je registrovala dvostruko više toplinskih valova nego u prethodne tri decenije. Naučnici smatraju da je ovaj obrazac toplotnih talasa nedvosmislen znak klimatskih promjena koje će se samo pogoršati.

Podsjetimo da je prije četiri dana u Italiji grad Floridija u provinciji Sirakuza na Siciliji oborio rekord Atine iz 1977. godine nakon što je u tom dijelu Italije izmjereno čak 48,8 stepeni celzija.