Teroristički ciljevi
24

Španska policija uhapsila tri proruska hakera zbog kibernetičkih napada na zemlje NATO-a

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tri proruska hakera uhapšena su zbog navodnih kibernetičkih napada na Španiju i druge zemlje NATO-a u terorističke svrhe, priopćila je u subotu španska policija.

Osumnjičenici su privedeni zbog navodnog sudjelovanja u kibernetičkim napadima distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, priopćila je civilna garda.

Kibernetički napadi navodno su izvedeni protiv internetskih stranica javnih i privatnih organizacija u vladinim sektorima, kritične infrastrukture i važnih usluga u zemljama koje podupiru Ukrajinu u sukobu s Rusijom, navodi se.

Policija je na platformi X objavila videosnimak racije u kući jednog od osumnjičenih u kojoj je na zidu postavljena zastava sa srpom i čekićem iz sovjetske ere.

"Ove računalne napade organizirala je haktivistička skupina NoName057(16), koja je započela nakon invazije Rusije na Ukrajinu i koja je bila jedna od najaktivnijih", navodi se u priopćenju Civilne garde i dodaje da ova skupina priznaje da će "proporcionalno odgovoriti na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba".

Hapšenja su se dogodila u Manacoru na španskom Balearskom otoku Mallorci te u Huelvi i Sevilli, na jugu Španije, navela je policija. Dodali su da je istraga u toku.