Molba navijača s Eura
0

Španski parlamentarci danas o nezavisnosti Kosova, uoči rasprave dobili poruku s tribina

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Španski parlament će danas raspravljati o prijedlogu grupe katalonskih poslanika "Junts" da vlada ove zemlje prizna nezavisnost Kosova.

Katalonski poslanici će od Vlade Španije zatražiti da prizna Kosovo kao "pravnu i demokratsku državu sa oko 1,7 miliona stanovnika".

"Odbijanje Španije da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoopredjeljenje je prepreka politici uključivanja Zapadnog Balkana u EU, a to je faktor destabilizacije prostora u kontekstu koji karakteriše rat u Ukrajini, koji ovaj dio Evrope doživljava sa posebnom uznemirenošću", navodi Junts u obrazloženju.

Junts smatra da "kao podrška naporima koje čine institucije i narod Kosova u odbrani svog prava da postoji kao nezavisna država, Španija mora odustati od svog odbijanja i mora da nastavi sa trenutnim priznavanjem Kosova".

U obrazloženju se predlaže da španski parlament podstakne vladu da prizna nezavisnost Kosova.

Uoči same raspave na tribinama stadiona u Dizeldorfu, tokom utakmice Albanija – Španija, albanski navijači razvili su transparent kojim su Špance pozvali da priznaju Kosovo.

Na transparentu albanskih navijača pisalo je da "vole Španiju, ali da su im potrebna tri boda", uz "molbu" Madridu da prizna Kosovo.

"Molimo Španiju, priznaj nezavisnost Kosova. Ti nećeš izgubiti ništa, naprotiv, dobićeš iskrenog prijatelja", stoji na transparentu uz zastave Kosova, Albanije i Španije.