Govorili na NATO samitu
54

Španski premijer rekao da Zapad ima dvostruke standarde o Gazi, Macron mu oštro odgovorio

S. Š.
Pedro Sanchez, premijer Španije (Foto: EPA-EFE)
Pedro Sanchez, premijer Španije (Foto: EPA-EFE)
Govoreći na samitu NATO-a u Washingtonu, španski premijer Pedro Sanchez rekao je da zapadne zemlje imaju dvostruke standarde kada se radi o pitanju Pojasa Gaze te mu je na to odgovorio Emmanuel Macron.

Naime, Sanchez je ponovio da zapadne zemlje "ne mogu i ne bi trebale dozvoliti da nas bilo ko optužuje da imamo dvostruke standarde u odbrani međunarodnog prava".

"U tom kontekstu, ono što je Španija učinila je zahtijevala od Ukrajine, kao i od Gaze, isti način i istu čvrstinu u poštivanju međunarodnog prava", rekao je on.

Sanchez je u srijedu rekao da su zapadne zemlje krive za "dvostruke standarde" u pogledu njihove odlučne odbrane međunarodnog prava kada je u pitanju ruski rat protiv Ukrajine, ali ne i za Palestince kada je u pitanju izraelski rat u Gazi te je pozvao na "dosljednu političku pozicija".

S druge strane, na ovakve izjave Sancheza odgovorio je Emmanuel Macron, a francuski predsjednik rekao je da Zapad mora "snažno odgovoriti" na optužbe za "dvostruke standarde" kada je u pitanju izraelski rat u Gazi, prenosi Al Jazeera.

"Ponekad nas kritikuju jer smo daleko manje zabrinuti za Gazu nego za Ukrajinu, a ova kritika je duboko štetna za sve nas", rekao je Macron novinarima na samitu NATO-a u Washingtonu.

"Moramo pokazati da je to neosnovano. Ponavljam ovdje da je hitno potrebno postići primirje u Gazi, osloboditi taoce i provesti deeskalaciju koja je neophodna da bi se spriječilo širenje rata na Liban", poručio je on.

Inače, Španija je u više navrata izrazila svoju nepokolebljivu podršku Gazi i Palestincima.