Nastavlja se potraga
51

Spasioci ulaze u utrku sa vremenom: Nestalima u podmornici ostalo je još nekoliko sati kisika

V. K.
Fotografija iz jedne od ranijih "misija" podmornice koja većinom prevozi turiste
Fotografija iz jedne od ranijih "misija" podmornice koja većinom prevozi turiste
Spasilačka operacija u potrazi za nestalom podmornicom Titan nastavljena je i tokom srijede i četvrtka, a spasioci sada ulaze u pravu borbu sa vremenom s obzirom na to da je nestalima u podmornici ostalo još nekoliko sati kisika.

Američka obalska straža objavila je u srijedu dokumente koji prikazuju područje koje je do sada pretraženo, ali bez većeg uspjeha.

"Kada ste usred slučaja traganja i spašavanja uvijek imate nade", rekao je kapetan američke obalske straže Jamie Frederick.

Ono što spasioce raduje jeste i informacija da su se na području pretrage čuli i dodatni podvodni zvukovi koji mogu ukazivati na to da se podmornica nalazi u blizini.

"Za sada ne znamo o kakvim se zvukovima tačno radi, ali se nada mora održavati", rekao je Frederick.

Također naglasio je kako će se tokom noći i dana područje pretrage proširiti na više od 28.700 kvadratnih kilometara.

Međutim, upravo danas spasioci ulaze i u pravu utrku sa vremenom uzevši u obzir činjenicu da je, prema proračunima, u podmornici za putnike ostalo kisika za još nekoliko sati odnosno do 7 sati ujutro po istočnom vremenu, odnosno 13 sati po centralnoevropskom vremenu.

"Jedan od razloga zbog kojih sumnjam da podmornica možda neće izroniti nakon što ispusti teret za 'oslobađanje' mogao bi biti taj što je možda djelomično poplavljena. Ako imate vode u trupu, to je prilično velika zapremina. Putnici bi mogli postati hipotermični, a nisam siguran koliko dobro rade i sistemi za čišćenje CO2 ukoliko su došli u doticaj sa vodom", rekao je inžinjeg Ron Allum za The Guardian.

Na području pretrage trenutno se nalazi nekoliko međunarodnih spasilačkih timova, a područje iz zraka nadziru i kanadski avioni P-3 koji su upravo najviše zaslužni za identifikovanje izvora zvuka koji dolazi iz morskih dubina.