Potpisan u Pekingu
40

Sporazum palestinskih frakcija zasmetao Izraelcima: "Pokazali su svoje pravo lice"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz komentirao je sporazum koji su u Pekingu potpisale palestinske frakcije te je uputio kritike predsjedniku Palestinske samouprave Mahmoudu Abbasu.
U osvrtu na potpisani sporazum, Katz je na društvenoj mreži X rekao kako on podrazumijeva zajedničku kontrolu Gaze nakon rata.

"Umjesto da odbaci terorizam, Mahmoud Abbas je prigrlio ubice i silovatelje iz Hamasa, otkrivajući svoje pravo lice. U stvarnosti, to se neće dogoditi jer će Hamasova vladavina biti slomljena, a Abbas će posmatrati Gazu izdaleka. Izraelska sigurnost će ostati isključivo u rukama Izraela", naveo je Katz.

U saopćenju objavljenom na kraju šireg sastanka, predstavnici različitih frakcija saglasni su da formiraju privremenu vladu nacionalnog jedinstva i da ujedine institucije na Zapadnoj obali i Gazi, da započnu rekonstrukciju pojasa Gaze i da se pripreme za održavanje općih izbora što prije.

Nije naveden datum održavanja izbora i formiranje nove vlade, ali se u saopćenju navodi da će biti utvrđen raspored.

U svom završnom saopćenju, frakcije se "obavezuju na uspostavu nezavisne palestinske države s Jerusalemom kao glavnim gradom” i da "garantuju povratak palestinskih izbjeglica u skladu s Rezolucijom 194", donesenom odlukom UN-a iz 1948.