Oglasio se i IDF
95

Sprema li se Izrael za napad na Liban: Veliki broj trupa i tenkova premješta se na sjever

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelska vojska premjestila je 98. diviziju, čije su se snage donedavno borile u pojasu Gaze, na sjever Izraela nakon odluke vlade.

Odluka o premještaju divizije, samo dan nakon napada u kojim su eksplodirali komunikacijski uređaji u Libanu i Siriji, a koji se pripisuje Izraelu i nakon Hezbolahovih prijetnji odmazdom, uključuje raspoređivanje velikih snaga na sjevernoj granici.

Poznata 98. divizija, koja uključuje brigade padobranaca i komandosa, pridružit će se 36. diviziji, koja je već nekoliko mjeseci raspoređena u sjevernom Izraelu.

Osim toga, IDF je odlučio o ograničenom regrutiranju rezervnog osoblja koje će biti raspoređeno na sjeveru u slučaju eskalacije, uključujući protuzračnu odbranu, Komandu fronta i osoblje medicinskog korpusa.

Šef Sjeverne komande IDF-a, general-major Uri Gordin, rekao je da je IDF "odlučan promijeniti sigurnosnu situaciju što je prije moguće.

"Komandanti i snage potpuno su predani i na vrhuncu su spremnosti za svaki zadatak koji će morati izvršiti", kazao je Gordin.

U saopćenju IDF-a navodi se da su snage 179. brigade i 769. brigade završile dvije vježbe, simulirajući scenarije koji uključuju manevriranje na neprijateljskom teritoriju i evakuaciju ranjenika s fronta pod vatrom.

Koliko su u Izraelu prebacili fokus na sjever pokazuje i odluka IDF koji je odlučio odgoditi komemoraciju poginulim vojnicima brigade Golani, koja se trebala održati u srijedu navečer. Ministar odbrane Yoav Gallant i general-bojnik Ori Gordin trebali su prisustvovati događaju.

Dodajmo da je najmanje 20 ljudi ubijeno, a više od 450 ranjeno u drugom talasu eksplozija bežičnih komunikacionih uređaja u Libanu. Dan ranije ubijeno je najmanje 12 osoba, a 2750 je ranjeno, kada su eksplodirale hiljade pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha.