Eskalacija u najavi
35

Sprema li se potpuni haos na okupiranoj Zapadnoj obali: "Ubijaju i djecu koja bacaju kamenje"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika vojna operacija koju je Izrael pokrenuo u srijedu na okupiranoj Zapadnoj obali rizikuje ozbiljnu eskalaciju situacije na palestinskom teritoriju, saopćili su Ujedinjene nacije.

Izraelska vojska izvela je niz koordiniranih zračnih napada u četiri grada i, prema njihovom saopćenju, ubijeno je devet palestinskih boraca.

Operacije na tim lokacijama "i ubistvo najmanje devet Palestinaca, navodno uključujući djecu, doveli su ukupan broj žrtava na Zapadnoj obali od 7. oktobra (prošle godine) do 637", rekla je glasnogovornica Visokog ureda Ujedinjenih nacija Ravina Shamdasani.

"Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva u razdoblju od osam mjeseci otkako je UN počeo bilježiti žrtve na Zapadnoj obali prije 20 godina", dodala je glasnogovornica.

Shamdasani je upozorila na porast nerazmjerne upotrebe sile.

"Mnoga djeca su ubijena kada su bacala kamenje na visoko zaštićene izraelske sigurnosne snage, kao i drugi Palestinci koji nisu predstavljali neposrednu prijetnju životu ili ozbiljnu prijetnju zdravlju. Takva nepotrebna i nerazmjerna upotreba sile i porast očito ciljanih ubistava je alarmantan", istakla je Shamdasani.

Prema riječima glasnogovornice, hiljade Palestinaca proizvoljno su pritvorene, mučene ili prisilno raseljene, a njihova imovina uništena. Ističu kako su izloženi i nasilju doseljenika.

"Izrael, kao okupacijska sila, mora se pridržavati svojih obveza prema međunarodnom pravu", kazala je Shamdasani, dodajući da Izrael "krši norme i standarde ljudskih prava koji se primjenjuju na operacije provođenja zakona".

Stoga je, prema riječima glasnogovornice, potrebno temeljito i nezavisne istražiti smrtne slučajeve i pronaći počinitelje koji moraju odgovarati.