Uprkos ubijanju u Gazi
112

Srbijanska prodaja oružja Izraelu doživjela ogroman rast, samo u julu vrijednost 7,3 miliona eura

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Srbija je izvezla više od 8 miliona dolara oružja u Izrael u julu, što se poklopilo s pet izraelskih vojnih letova iz Beograda u zračnu bazu u blizini Be'er Sheve dok je ta balkanska zemlja nastavila ignorirati zabrinutost zbog ratnih zločina protiv palestinskih civili u Gazi.

Prema podacima carine s portala koji objedinjuje srpske poslovne podatke, Yugoimport-SDPR je u julu izvezao oružja i/ili municije u Izrael u vrijednosti od nešto više od 7,3 miliona eura, čime je ukupna vrijednost srpskog izvoza oružja/municije u zemlju u 2024. godini na 23,1 milion eura, piše Hareetz.

Isporuke u julu poklopile su se s pet izraelskih vojnih letova koje je identificirao BIRN/Haaretz iz beogradskog aerodroma Nikola Tesla u izraelsku zračnu bazu Nevatim.

Prethodno je BIRN/Haaretz identificirao šest izraelskih vojnih letova između dva grada ove godine putem web stranica otvorenog koda za praćenje letova.

Najmanje 15 letova napravljeno je u Izrael iz Beograda i južnog grada Niša od decembra 2023., što Srbiju stavlja među vodeće zemlje porijekla u pogledu letova sa oružjem koji su slijetali u zračnu bazu Nevatim od početka rata.

Izračun se temelji na podacima iz otvorenih izvora koje je Haaretz prikupio u proteklih 11 mjeseci. Zračni most bez presedana, koji je uključivao više od 230 teretnih aviona, dopremio je oružje uglavnom iz strateških vojnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država širom svijeta.

Dana 15. augusta, Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je o situaciji u Gazi: "Ova nezamisliva situacija je najvećim dijelom posljedica stalnih propusta izraelskih od brambenih snaga da se pridržavaju pravila ratovanja.

"U prosjeku, oko 130 ljudi je ubijeno svaki dan u Gazi u proteklih 10 mjeseci. Razmjeri uništavanja domova, bolnica, škola i bogomolja od strane izraelske vojske duboko su šokantni", kazao je Turk.

Pet julskih letova dogodilo se u dva dana. Dva leta 21. jula izvršio je izraelski teretni avion koji je letio u ime zračnih snaga iz Beograda u zračnu bazu Nevatim; sljedećeg su dana tri različita Lockheeda C130 izraelskih zračnih snaga - serijski brojevi 545, 663 i 667 - sletjela u Beograd i brzo se vratila u Nevatim.

BIRN/Haaretz identificirao je još tri leta izraelske ratne avijacije u augustu, od Beograda i Niša do Nevatima, ali ti novinari nisu uspjeli identificirati odgovarajuće podatke o izvozu oružja/municije.

Sve srpske prodaje oružja Izraelu ove godine uslijedile su nakon što je Međunarodni sud pravde, najviši sud UN-a, 26. januara naredio Izraelu da spriječi svoje snage da počine ili potaknu genocidna djela protiv Palestinaca, kao odgovor na tužbu za genocid koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izrael. Konačna presuda o tome je li Izrael stvarno počinio genocid u Gazi mogla bi potrajati godinama.

Dana 5. aprila, Vijeće za ljudska prava UN-a podržalo je poziv "za prekid prodaje, prijenosa i preusmjeravanja oružja, streljiva i druge vojne opreme Izraelu... kako bi se spriječila daljnja kršenja međunarodnog humanitarnog prava te kršenja i zlouporabe ljudskih prava."

A 20. maja, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu podnio je zahtjev sudu za izdavanje naloga za hapšenje protiv premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta pod optužbama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Nedavno, 20. juna, stručnjaci UN-a pozvali su države i tvrtke da obustave transfere oružja i municije Izraelu, rekavši da bi oni mogli "predstavljati ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava te riskirati suučesništvo države u međunarodnim zločinima, uključujući i genocid".

Već tada, sljedećeg mjeseca, Srbija je isporučila Izraelu bojnu opremu vrijednu 7,3 miliona eura.

Srbijanska vlada tek treba komentirati sadržaj pošiljki, a srbijansko Ministarstvo trgovine odbilo je 8. marta zahtjev BIRN-a za pristup informacijama u kojem se tražilo da navede kada su izdane izvozne dozvole i kakva je vrsta oružja isporučena, proglašavajući informaciju "strogo povjerljivom".

Srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić u augostovskom intervjuu za Jerusalem Post odbio je komentirati saznanja Haaretza/BIRN-a i predstavljaju li pošiljke oružja službenu državnu politiku.

"Srbija će uvijek pozivati ​​na zaustavljanje nasilja i prekid ljudske patnje, kao i podržavati mirno, dogovorno rješenje, o kojem će se međusobno složiti sve uključene strane", rekao je Đurić-

U februaru, sedmicama nakon prve isporuke oružja, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i Netanyahu razgovarali su telefonom. U objavi na Instagramu Vučić je rekao da su razgovarali o "daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa". Netanyahu je tvitao:

"Vučić je pravi prijatelj Izraela. Izrazio sam zahvalnost na njegovoj nepokolebljivoj podršci, i riječima i djelima."

Ambasador Izraela u Srbiji nedavno je rekao da Izrael ne priznaje genocid koji su Srbi počinili nad muslimanima u BiH, a Izrael nije sudjelovao u glasanju u UN-u o uspostavljanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potezi koji su percipirani u Beogradu kao izraelska podrška Srbiji. Očekuje se da će predsjednik Isaac Herzog uskoro doći u diplomatski posjet Beogradu.