Veliki broj ubijenih
15

Šta do sada znamo o bombardovanju bolnice u Gazi koje je izazvalo bijes u svijetu

F. H.
Screenshot
Screenshot
U bombardovanju bolnice al-Ahli Arab u Pojasu Gaze ubijeno je po palestinskim navodima više od 500 osoba uključujući i veliki broj djece. Izrael je pokušao da negira umiješanost, ali reakcije nakon bombardovanja i dokazi sa lica mjesta ne idu mu u prilog.

Nekoliko trenutaka nakon napada Hananya Naftali, koji je blisko vezan za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i IDF, je nekoliko trenutaka nakon eksplozije pohvalio se uspješnim napadom, a zatim obrisao objavu.

"Izraelske zračne snage napale su Hamasovu terorističku bazu u bolnici u Gazi. Veliki broj terorista je mrtav. Slama srce to da Hamas lansira rakete iz bolnica, džamija, škola i koriste civile kao ljudske štitove", napisano je u obrisanoj objavi.

Nakon toga je Naftali u objavi iznio tvrdnje kako je Islamski džihad pogodio bolnicu jer je jedna od raketa zakazala i pala na područje bolnice.
Dodatni problem u formiranju izraelskog narativa je objava na zvaničnom profilu Izraela na Twitteru u kojoj je kao dokaz o tome da Izrael nije odgovoran objavljen niz navodnih snimaka, koji su zatim uklonjeni jer je utvrđeno da nisu autentični.
Reporter BBC-a iz Pojasa Gaze je u toku javljanja uživo kazao kako je teško pomisliti da je zbog jačine eksplozije teško pomisliti da se radi o bilo čemu drugom osim o izraelskom zračnom napadu.
"Teško je reći šta je drugo moglo biti, zaista, ako se pogleda veličina eksplozije osim izraelskog zračnog napada ili više napada. Zato, kada pogledamo rakete ispaljene iz Gaze nikada ne vidimo eksplozije te jačine, vidimo manje od desetine ili nekoliko ljudi ubijenih u ovakvim raketnim napadima, ali nikad nismo vidjeli nešto ove jačine na videu kojeg sam pogledao ranije, a koji treba biti potvrđen", kazao je reporter BBC-a.
Brojni korisnici Twittera su u pitanje doveli mogućnost da ostaci rakete koje koriste Palestinci izazove tako veliki broj žrtava.Također, zvuk prije trenutka eksplozije ukazuje da se radi o raketi. Mogućnost da se radi o skladištu municije je odbačena jer nje došlo do tzv. sekundarnih eksplozija.
Treba istaći da je Izrael ranije u nekoliko navrata palestinskim bolnicama izdavao naredbe za iseljenjem u kratkom vremenskom periodu, a što je bilo neizvodivo ako se uzme u obzir broj pacijenata i nivo razaranje u Gazi.

Zvanični podaci Svjetske zdravstvene organizacije koja djeluje na okupiranim palestinskim teritorijama od 15. novembra navode da četiri bolnice u Gazi nisu bile u funkciji zbog granatiranja, a da je čak 21 primila naredbu za evakuaciju.