Tjerali ih u nepoznato
57

Šta je "Protokol komarac": Izraelski vojnici priznali da koriste Palestince kao živi štit

B. H.
Foto: Breaking the Silence
Foto: Breaking the Silence
Izraelske odbrambene snage (IDF) tjerale su Palestince da ulaze u potencijalno minirane kuće i tunele u Gazi, koristeći ih kao zaštitu kako bi izbjegli opasnost za svoje vojnike.

O ovome je izvijestio CNN u četvrtak, pozivajući se na jednog izraelskog vojnika i pet bivših palestinskih zarobljenika koji su izjavili da su bili izloženi ovoj praksi.

Vojnik je otkrio da je njegova jedinica uhapsila dvojicu Palestinaca s jasnom namjerom da ih iskoristi kao živi štit prilikom prolaska kroz opasna područja, naglašavajući da je ova praksa uobičajena među izraelskim jedinicama u Gazi.

"Rekli smo im da uđu u zgradu ispred nas. Ako ima mina, one će eksplodirati na njima, a ne na nama", izjavio je za CNN

Ova metoda je poznata kao "Protokol komarac", prema izvještaju.

CNN je naveo da puni obim ove prakse IDF-a nije potpuno poznat. Ipak, svjedočenja vojnika i pet civila ukazuju na to da je bila široko rasprostranjena širom opkoljenog Pojasa Gaze, posebno na sjeveru Gaze, Khan Younisu i Rafahu.

Protokol komarac

Intervjui koje je CNN obavio s pet Palestinaca potvrđuju svjedočenje izraelskog vojnika, pri čemu je svaki od njih ispričao kako su ih izraelske snage zarobile i prisilile da ulaze u potencijalno opasna područja ispred vojnika.

Ranije ove godine, izraelski zračni napadi prisilili su 20-godišnjeg Mohammeda Saada da napusti svoj dom u Jabaliyi, na sjeveru Gaze. Dok je boravio u privremenom skloništu u blizini Khan Younisa, Saad je ispričao kako su ga izraelske snage zarobile u blizini Rafaha dok je pokušavao osigurati pomoć u hrani za sebe i svoju mlađu braću i sestre.

"Vojska nas je odvela u džip i našli smo se unutar vojnog kampa u Rafahu. Obukli su nas u vojne uniforme, stavili nam kamere i dali nam alat za rezanje metala," kazao je Saad.

Foto: Breaking the Silence
Foto: Breaking the Silence

Dodao je da je tamo bio zadržan 47 dana, te da su ga tokom tog perioda koristili za izviđačke misije kako bi zaštitili izraelske vojnike.

"Tražili bi od nas da radimo stvari poput: 'Pomakni ovaj tepih,' govoreći da traže tunele. 'Snimaj ispod stepenica,' rekli bi. Ako bi nešto pronašli, tražili bi od nas da to iznesemo napolje. Na primjer, tražili su da iznesemo stvari iz kuće, da očistimo ovdje, pomaknemo sofu, otvorimo frižider, ili ormar", istakao je Saad.

IDF nije poštedio ni maloljetnike, ističe CNN, jer je 17-godišnji Mohammed Shbeir ispričao kako su ga izraelski vojnici zarobili nakon što su ubili njegovog oca i sestru tokom racije na njihov dom u Khan Younisu.

"Bio sam vezanih ruku i nosio samo donji veš. Koristili su me kao živog štita, uvodeći me u srušene kuće, mjesta koja su mogla biti opasna ili sadržavati mine", kazao je Shbeir.

U sličnom izvještaju ranije ovog mjeseca, istraga New York Timesa otkrila je da su izraelski vojnici i obavještajni agenti prisiljavali zarobljene Palestince u Gazi da provode opasne izviđačke misije kako bi zaštitili živote izraelskih vojnika na frontu.

Izvještaji iz Gaze govore o tome kako su palestinski zarobljenici prisiljavani da istražuju područja u kojima je izraelska vojska sumnjala da bi borci otpora mogli postaviti zamke ili zasjede.

Sedam izraelskih vojnika koje je intervjuisao NYT potvrdili su da su svjedočili ili sudjelovali u ovoj rutinskoj praksi, koju su opisali kao organiziranu i podržanu od vojske.

U jednom incidentu, izraelska jedinica je prisilila grupu raseljenih Palestinaca da hodaju ispred njih dok su napredovali prema skrovištu militanata u središtu Gaza Cityja, kako je opisao Jehad Siam, 31-godišnji palestinski grafički dizajner koji je bio dio te grupe.

NYT je također naveo dvojicu izraelskih vojnika koji su kazali kako su neki nižerangirani oficiri pokušavali opravdati ovu praksu lažno tvrdeći da su zarobljenici "teroristi", a ne civili držani bez optužbi.