Opasnost je u neznanju
0

Šta je ružičasti kokain koji, ustvari, ne sadrži tu drogu: Koristio ga je Payne

I. Sa.
Foto: EPA-EFE/ The Loop
Foto: EPA-EFE/ The Loop
Rekreativna droga zvana "ružičasti kokain" privlači pozornost i izaziva zabunu jer obično ne sadrži kokain.

Ružičasti kokain poznat je i kao "tusi", ali oba nadimka za marketing prah nego stvarnost. Stručnjaci kažu da rijetko sadrži kokain i vjerojatnije je da sadrži ketamin, drogu s vrlo različitim učincima.

Ružičasti kokain je ove boje zahvaljujući prehrambenoj boji ili bojilu, pojasnio je Joseph Palamar koji proučava trendove u drogama na NYU Langone Health u New Yorku.

"To je mješavina koju svako može napraviti ako ima par lijekova i ružičastu boju", rekao je Palamar.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Riječ "tusi" možda je skovana kako bi oponašala 2C-B, rekreativnu drogu koja se koristila na rave sceni 1990-ih i poznata po euforičnim učincima, prema novinama Palamar objavljenim prošle godine. Analize lijekova koje je Palamar pregledao pokazale su da tusi obično ne sadrži 2C-B.

"To je samo neki lijepi puder koji koriste njihovi prijatelji. Vjerojatno nemaju pojma šta bi to trebalo biti", dodao je on.

Opasnost je povezana upravo s neznanjem šta je u njemu. Korisnici bi mogli završiti s neželjenim učincima ili uzeti veću količinu nego što im prošlo iskustvo govori da mogu podnijeti. Ketamin je snažan anestetik odobren za uporabu tijekom operacija, no posljednjih se godina koristi rekreativno i kao lijek za depresiju, tjeskobu i bol. Može izazvati halucinacije i utjecati na disanje i srce.

"Ketamin većini ljudi nije zabavna droga. Nekako vas stavlja u vlastiti mali svijet i stvari vam se čine stranim kada ste u njemu, pogotovo u velikim dozama", napominje on.

U maju je američka obalna straža izvijestila da je uz obale Meksika te Srednje i Južne Amerike zaplijenila ružičasti kokain među ostalim drogama.

"Tada sam prvi put čuo da se velike količine uvoze u SAD kao tusi. Jednako lako bi ga mogli napraviti dileri droge u Sjedinjenim Američkim Državama, koji miješaju svoje" rekao je Palamar.

Prema nekim medijskim izvještajima, bivši pjevač grupe One Direction Liam Payne imao je ružičasti kokain u tijelu kada je prošle sedmice preminuo nakon pada s balkona hotela u Argentini.

ABC News i TMZ izvijestili su da je koktel droge pronađen tokom djelomične autopsije, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s preliminarnim testovima.