Tel Aviv pod lupom
17

Šta to skrivaju Izraelci: "Nisu transparentni u pogledu svog nuklearnog oružja"

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Susi Snyder, programska koordinatorica za praćenje Ugovora o zabrani nuklearnog oružja i Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja ( ICAN ), izjavila je da Izral nije transparentan u pogledu svog nuklearnog naoružanja.

Snyder je podijelila svoje procjene u vezi s ICAN-ovim izvještajem za 2023. o potrošnji na nuklearno oružje i izraelskom nuklearnom arsenalu.

Snyder je podsjetila da u svijetu postoji 9 zemalja s nuklearnim oružjem , a te zemlje zajedno posjeduju 12.121 nuklearnu bojevu glavu.

Izrazila je zabrinutost zbog trošenja novca na nuklearno oružje.

"U 2023. 9 zemalja s nuklearnim oružjem potrošilo je na njega 91,4 milijarde dolara. To iznosi gotovo 3.000 dolara po minuti, što je ogromna količina novca", kazala je Snyder.

Snyder je naglasila da je broj zemalja koje podupiru svijet "bez nuklearnog" oružja mnogo veći od onih koje troše na nuklearno oružje. Ona je to pripisala Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja, prema kojem su posjedovanje, uporaba i prijetnja uporabom nuklearnog oružja nezakoniti.

Napominjući da je gotovo 100 zemalja potpisalo i ratificiralo ovaj ugovor, Snyder je naglasila da se gotovo pola svijeta slaže oko opasnosti ovog oružja i da ga niko ne bi trebao kontrolirati.

"Ako se ono koristi bilo kada i pod bilo kojim okolnostima, imat će utjecaj izvan granica. To je opasan aspekt nuklearnog oružja. Ne možete obuzdati nuklearno oružje, ono utječe čak i na zemlju daleko od mjesta u kojem se koristi", upozorava Snyder.

Snyder je istakla da je nemoguće pobjeći od posljedica nuklearnog oružja te da se njegova uporaba mora spriječiti.

"Ovo je javna tajna. Svi znaju da Izrael ima nuklearno oružje, ali Izrael to ne priznaje. Štokholmski međunarodni institut za istraživanje mira procjenjuje da Izrael ima oko 90 nuklearnih bojevih glava. To je dovoljno da bilo koje nuklearno oružje izazove veliku katastrofu i razornu štetu. U našem izvještaju spominjemo izraelsko nuklearno oružje jer ga imaju", kazala je Snyder.

Snyder je naglasila da Izrael troši značajnu količinu novca za održavanje svog nuklearnog oružja i primijetila da ne navode koliko se troši na nuklearno oružje u njihovim nacionalnim budžetima.

"Stoga koristimo procjenu temeljenu na prosječnim nuklearnim izdacima drugih zemalja i koliko Izrael općenito troši na svoje vojne programe. Na temelju toga procjenjujemo da je Izrael potrošio oko 1,1 milijardu dolara na nuklearno oružje 2023. godine", rekla je Snyder.

Snyder je istakla da nisu vidjeli značajan porast potrošnje na nuklearno oružje nakon 7. oktobra 2023., kada je Izrael intenzivirao svoje napade na Gazu.

"Izrael nije transparentan u vezi s tim. Bilo bi nam jako drago ako potvrde je li naša procjena njihove nuklearne potrošnje tačna. Mislim da bi to bilo vrlo korisno za nas i ostatak svijeta. Na ovaj način možemo riješiti ovo pitanje", rekla je Snyder.