I zašto baš sada?
130

Šta ubistvo Ismaila Haniyeha znači za Hamas: "Izrael može doći i za vama, gdje god se nalazili"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon ubistva Ismaila Haniyeha, sve su oči usmjerene ka Izraelu. Njegovi predstavnici su obećali uloviti i kazniti sve lidere Hamasa nakon napada od 7. oktobra.

Izrael obično ne komentariše svoje operacije u inostranstvu, ali ovaj napad je možda pratio isti obrazac kao izraelska operacija koja je ciljala iransku vazdušnu odbranu oko njegovog nuklearnog postrojenja u Natanzu 19. aprila. Vjeruje se da su izraelski avioni ispalili rakete izvan iranskog zračnog prostora, piše BBC.

Ali, dok se ne saznaju detalji napada - političke posljedice također dolaze u fokus.

Najočiglednija je šteta uzrokovana krhkim naporima da se pregovara o prekidu vatre u Gazi. Haniyeh možda nije bio zadužen za svakodnevne događaje na terenu u Gazi jer to je domen vojnog komandanta Yahye Sinwara, ali kao vođa Hamasa u egzilu je bio kritičan sagovornik u pregovorima koje su vodili Katar, SAD i Egipat.

Američki zvaničnici su nedavno nagovijestili da bi pregovori o prekidu vatre mogli uskoro uspjeti iako sastanak u Rimu prošlog vikenda nije rezultirao pomakom. Ali, izuzetno je teško vidjeti kako se može postići bilo kakav napredak neposredno nakon atentata na Haniyeha.

Zašto sada?

Sve to postavlja pitanje: ako je ovo bila, kako svi pretpostavljaju, izraelska operacija, zašto je sada izvedena? Osim želje da se osveti bilo kome povezanom s Hamasom, čemu se Izrael nadao postići?

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je već reklo vjerovatnu reakciju mnogih u regionu.

"Još jednom je otkriveno da vlada (op.a. izraelskog premijera Benjamina) Netanyahua nema namjeru postići mir", navodi se u saopćenju.

Tajming sugeriše da je ovo bio širi dio izraelske prijetnje odmazdom za raketni napad Hezbollaha u kojem je u subotu ubijeno 12 djece i mladih Druza na Golanskoj visoravni koju su okupirali Izrael. Izrael je upozorio da će njegov odgovor biti oštar.

Zvaničnici redovno ističu da je Iran veza za takozvani "luk otpora" na Bliskom istoku koji uključuje Hezbolah u Libanu, Hamas u Gazi i na Zapadnoj obali te Hute u Jemenu.

BBC piše da nakon što je zadao udarac Hezbolahu u Bejrutu, ubio vođu Hamasa u Iranu Izrael šalje naglašenu, zastrašujuću poruku grupama u Palestini i Libanu : Može i doći će za vama, gdje god da ste vi.