Zanimljiva akcija
78

Stanovnici Frankfurta koji odjave auto dobijaju godinu dana besplatnog javnog prijevoza u Njemačkoj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Frankfurt je odlučio motivirati svoje stanovnike da se riješe automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Svakome ko to učini, gradska uprava će dati bonus u vrijednosti od 588 eura.

Odluka, koja je u ponedjeljak stupila na snagu, međutim, ne predviđa isplatu iznosa u gotovini. Ovlaštena osoba dobiva ga u obliku dvanaest mjesečnih karata za sav gradski i regionalni javni prijevoz širom Njemačke, tzv. Deutschland-Ttiket, od kojih jedna košta 49 eura.

"Zbogom auto, zdravo Deutschland-Tikete", slogan je događaja za koji se zalagao frankfurtski vijećnik za saobraćaj Wolfgang Siefert iz stranke Zelenih. Učestvuje u gradskoj upravi u koaliciji sa socijaldemokratima (SPD) i liberalima (FDP).

"Kako bismo olakšali prijelaz s automobila na ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva, Frankfurt će nagraditi svakoga ko odjavi svoj automobil. Značajno će pridonijeti klimatskim promjenama", rekao je Siefert, prenosi Bild.

Frankfurt na Majni, s gotovo 800.000 stanovnika i 350.000 registrovanih automobila, postao je prvi veliki grad u Saveznoj Republici koji je motivirao svoje stanovnike da odjave svoje automobile. Siefert očekuje 50 do 60 zahtjeva mjesečno. Za projekt je iz gradskog budžeta dosad izdvojeno pola miliona eura, što je dovoljno za 850 premija.

Dodjela bonusa ima svoje uslova: kandidat mora imati najmanje 18 godina, njegovo vozilo mora biti odjavljeno, prodano ili donirano u posljednja tri mjeseca, a primatelj bonusa ne smije imati registrovan niti jedan drugi automobil u svom ime u prethodnoj godini ili trenutno.

Podnositelj zahtjeva najprije mora dostaviti izvod iz registra motornih vozila da ih više ne posjeduje. Potom ispunjavaju narudžbenicu za izdavanje Duetschland-Ticketa, nakon čega besplatno dobivaju pripadajuću čip karticu.