Borba opozicije i vlasti
15

Stara i aktuelna zastava postale simbol suočavanja "dvije Bjelorusije"

A. B.
Česti prizori na protestima u Bjelorusiji protiv dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka u posljednje dvije sedmice su crveno-bijele zastave, koje se razlikuju od one službene crveno-zelene s karakterističnim ornamentom na lijevoj strani.
The Guardian piše da se osim crveno-bijelih zastava moglo primijetiti da je većina demonstranata bila obučena i u odjeću iste boje, među kojima je bilo i više od 2.000 žena.

Svi oni su mahali tom historijskom zastavom koja je zapravo i obilježila proteste.

Inače se zastava s crvenom linijom između dvije bijele smatra simbolom današnje opozicije Aleksandru Lukašenku. Donedavno je svako javno predstavljanje ove zastave bilo završeno brzim hapšenjem.

Opozicija u Bjelorusiji i dalje koristi crveno-bijelu zastavu

Ona je zapravo svojevrsna alternativna bjeloruska zastava koja je kroz historiju bila i u službenoj upotrebi, posljednji put u prvoj polovini 90-ih godina prošlog vijeka, prije nego što je na referendumu održanom nakon dolaska Lukašenka na vlast odbačena u korist sadašnje službene zastave.

Međutim, opozicija je i dalje koristi, kao što je koristila i tokom 20. vijeka.

Tako je proteklih sedmica, crveno-bijela zastava ponovo oživjela i postala inspiracija za širenje koalicije protiv Lukašenka. Većini prodavnica u Minsku je ponestalo materijala crvene i bijele boje jer su ga ljudi masovno kupovali i sami šili zastave.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Divno je vidjeti mlade ljude s tim zastavama, mnogi od njih su ih sami napravili", kazala je Nina Baginskaya, 73-godišnjakinja koja je tokom proteklih godina hapšena nekoliko puta upravo zbog javnog pokazivanja te zastave te sada mora platiti državi nagomilane kazne koje su u vrijednosti polovine njene penzije.

Dok je u subotu prisustvovala skupu, mlađe žene su joj prilazile i fotografisale s njom te zahvalile na inspiraciji.

Protesti u Bjelorusiji su izbili nakon izbora ovog mjeseca u kojima je opet pobjedu odnio Lukašenko, ali i policijskog nasilja koje je uslijedilo nakon toga, a kulminirali su prošle sedmice te su proglašeni najvećim okupljanjem u novijoj historiji zemlje.

Tada su tri ogromne crveno-bijele zastave postavljene u centru Minska iznad desetina hiljada demonstranata.

Pristalice Lukašenka organizovale kontra proteste

Međutim, proteklih dana je Lukašenkov režim mobilizirao vlastitu bazu podrške za niz kontra protesta koristeći službenu zastavu Bjelorusije sa zelenom i crvenom bojom.

Ovi skupovi su bili znatno manji, a mnogi of prisutnih su došli autobusima ili su bili vladini službenici. Sukob između dvije zastave postao je odraz podjele unutar zemlje, dok se Lukašenko i njegove sigurnosne službe bore za vlast.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U subotu se Lukašenko obratio skupu u zapadnom gradu Grodnu, gdje ga je okupljena publika pomno slušala mašući mašući crveno-zelenom zastavom. Tom prilikom je kazao da će se bez njega zemlja srušiti suočena sa stranomagresijom.

"Ne bismo bili više naši vlastiti gospodari na ovom trgu, već bi nas sjekli, sažvakali i pljunuli", poručio je Lukašenko.

Crveno-zelena zastava koja s jedne strane ima vezeni uzorak, predstavljena je 1951. godine, kada je Bjelorusija primljena u UN.

"Crvena je bila boja revolucije, a zelena je označavala prirodu i život. Odabran je i nradoni ukras jer su Sovjeti Bjelorusiju doživljavali kao naciju seljaka", kazao je bjeloruski historičar Aliaksandr Bystryk.

S druge strane, crveno bijela zastava ima dužu historiju i uvedena je za vrijeme kratkotrajne Bjeloruske nacionalne republike 1918. godine. Kada je Bjelorusija 1991. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, ponovo je preglasana, ali ubrzo nakon što je Lukašenko došao na vlast 1994. godine , održao je referendum o vraćanju stare sovjetske zastave u nešto izmijenjenom obliku, bez srpa i čekića.

Lukašenkova propaganda sugeriše da crveno-bijelu zastavu koriste nacisti

Lukašenkova propaganda se u potpunosti fokusirala na to da crveno-bijelu zastavu koristi bjeloruski nacistički saradnici, zanemarujući ostatak njene historije i sugerišući da je postala tabu.

U petak je na Trgu pobjede održano veliko okupljanje Lukašenkovih pristalica, a iznad njih je letio helikopter na kojem je bila zakačena velika crveno-zelena zastava. Jedan od učesnika skupa je nosio plakat na kojem se nalazio Adolf Hitler noseći crveno-bijelu traku, a ispod je stajao natpis "Ne dozvolite da se vrate fašisti".

Čini se da je suočavanje ove dvije zastave dio Lukašenkovog plana da Rusiji pošalje poruku da se u Bjelorusiji zapravo odvija sukob između legitimne vlade i radikalnih demonstranata, a ne mirni protesti protiv policijske države.

Marija Kolesnikova, jedna od troje opozicijskih lidera koji su se okupili uoči izbora, a koja još uvijek ostaje u Bjelorusiji, prokomentarisala je da bi crveno-zelena zastava mogla nestati zajedno s Lukašenkom. Ipak, kako je dodala, demonstranti sada imaju mnogo većih briga od te.

"Mislim da zastava ne može biti razlog podjele društva. Mnogo je važnije baviti se ekonomskim i političkim nego simboličkim pitanjima", kazala je u jednom od intervjua.

Međutim, režim može imati i neke druge ideje. U snimku koji se pojavio prošle sedmice, ministar odbrane u Bjelorusiji je naredio generalima da budu spremni pucati u slučaju građanskog sukoba.

Vrhunac protesta je bila i žestoka rasprava o dvije žene koje su stajale s obje zastave i sugerisale da se država treba ujediniti.

"Ovo je zastava mučitelja i policijskih kombija. To je njegova zastava, a ne naša. Nikad je više ne želim vidjeti", poručio je jedan stariji demonstrant.