Izdali upozorenje
0

Strah od eskalacije sve veći: Francuzi, Belgijanci i Norvežani pozvali svoje državljane da napuste Liban

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstva vanjskih poslova Belgije, Francuske i Norveške pozvala su svoje državljane koji se nalaze u Libanu da odmah napuste zemlju.
Francusko Ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo napad na Golanskoj visoravni te je preporučilo građanima da odgode putovanja u Liban, Izrael i Palestinu.

U saopćenju za javnost, belgijsko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da se, nakon što je raketa pogodila nogometno igralište u Majdal Shamsu, ne preporučuje putovanje u Izrael, Palestinu te Liban.

Slično saopćenje dalo je i norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ako se sigurnosna situacija pogorša, može postati izuzetno teško napustiti zemlju. U ovoj situaciji, sposobnost norveških vlasti da pruže pomoć norveškim državljanima u Libanu bit će izuzetno ograničena", naveli su.

Izraelska vojska objavila je fotografije koje, kako ističu, dokazuju kako je Hezbolah izvršio napad na Golanskoj visoravni i pri tome ubio dvanaestero djece na nogometnom igralištu.

Kako su naveli iz IDF-a, fotografije pokazuju gelere koji su pronađeni na mjestu raketnog udara u Majdal Shamsu te su naveli kako oni odgovaraju raketi Falaq-1 iranske proizvodnje koja se koristi isključivo u napadima Hezbolaha.

IDF je također objavio putanju leta rakete te su naveli kako je lansirana iz područja Chebaa u južnom dijelu Libana.

Falaq-1, raketa iranske proizvodnje, može nositi bojevu glavu od 50 kilograma te ima domet od deset kilometara.