Kršenje ustava
271

Stranka Naprijed o helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: Ovaj skandal je dokaz da institucije ne funkcionišu

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Stranka Naprijed oglasila se povodom dolaska i slijetanja helikoptera MUP-a Srbije u Trebinje te su poručili kako ovaj čin predstavlja direktno kršenje ustava.
U saopćenju za javnost iz stranke Naprijed su naveli kako je samo potpisivanje memoranduma između entitetske policije i policije susjedne Srbije, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, direktno kršenje ustava i preuzimanje državnih nadležnosti.

"Domaće zvaničnike koji su uključeni u ovaj međunarodni skandal moraju procesuirati pravosudni organi, a srbijanskim vlastima se mora dati do znanja da postoji nepovredivost bh. granica i njenog Ustava, te da ovakav čin predstavlja grubo kršenje međususjedskih odnosa. Ne treba zaboraviti da je na sličan način, preko Banje Luke, u vrijeme pandemije koronavirusa, na teritoriju BiH ušla ruska vojna formacija i bez potpunog znanja i saglasnosti relevantnih institucija vršnjala po BiH, tobože, vršeći dezinfekciju bolnica. Ovaj skandal je dokaz da, nažalost, institucije države ne funkcionišu u potpunosti, te da aktuelna vlast ne može ponuditi efikasnu zaštitu interesa svih građana BiH", naveli su.

Poručili su i kako nove političke opcije mogu zaštititi državu.

"Samo nove, potpuno nove političke snage, zasnovane na konceptu državnosti i poštenja, mogu pronaći i ponuditi modus da se zaštiti i država i interesi svih građana na svakom pedlju države", poručili su iz stranke Naprijed.