Predstavlja ga Zelenski
5

Stručnjaci smatraju da ne postoje velike šanse da zapadni partneri prihvate "plan pobjede"

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Neki stručnjaci sumnjaju da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uvjeriti zapadne partnere da prihvate "plan pobjede" zbog sadržaja koji je u određenim dijelovima sporan.
Njegovi osnovni zahtjevi uključuju mogućnost upotrebe zapadnog oružja unutar Rusije, kao i vojnu podršku za održavanje teritorije unutar ruske regije Kursk.

Stručnjaci su skeptični i smatraju da Kremlj neće pregovarati u skorije vrijeme o prekidu vatre.

"Mislim da smo veoma, veoma daleko od bilo kakve vrste pregovora iz jednostavnog razloga što je Rusija agresivnija, ako ne i više sada nego što je bila na početku rata", rekao je profesor historije hladnog rata Michael Kimmage za Euronews.

Dodaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin prije nekoliko dana najavio povećan nivo mobilizacije ruskih trupa.

Uprkos višemjesečnom lobiranju, Zelenski nije uspio argumentirati upotrebu zapadnog oružja na ruskoj teritoriji.

"Postoje tačke koje zavise upravo od pozitivne volje i podrške Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Zelenski novinarima u Kijevu uoči svog putovanja na sastanak s američkim predsjednikom Bidenom ove sedmice.

Istakao je kako se nada da će Biden podržati "plan pobjede".

Međutim, Kijevu je jasno stavljeno kazano da je dozvoljavanje napada unutar Rusije previše provokativno i previše rizično da bi se napravile greške.

Putin je također jasno stavio do znanja da to smatra ozbiljnom eskalacijom.

Prema izvorima upoznatim sa planom, koji će Bijeloj kući biti otkriven u srijedu, Kijev će ga opisati kao "most" do drugog mirovnog samita s potencijalom da pozove Rusiju do kraja godine.