Haniyehova molba
120

Subota kao dan "D": Posljednje riječi vođe Hamasa su bile poziv svim muslimanima

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hamas i iranski državni mediji objavili su jutros da je Ismail Haniyeh ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu. Njegove posljednje riječi su bile poziv da se subota 3. augusta proglasi Međunarodnim danom akcije za Gazu.

"Nadamo se da će 3. augusta biti ključan, značajan i utjecajan dan u cijeloj Palestini, u izbjegličkim kampovima i dijaspori, u našem arapskom i islamskom svijetu, i među svim slobodnim ljudima diljem svijeta, da podržimo naše ljude u Gaza i naši slobodni zatvorenici u zatvorima (izraelske) okupacije", rekao je Haniyeh u posljednoj izjavi za medije.

Dodao je tada kako je u "subotu je više od 300 dana otkako je nacističko-cionistička okupacija pokrenula svoj genocidni rat protiv naroda Gaze".

"Ovaj poziv dolazi u svjetlu međunarodne šutnje i nesposobnosti da se zaustavi ovaj agresivni rat protiv naših ljudi i zarobljenika, pune pristranosti, podrškei partnerstva američke administracije u ovoj agresiji, te neuspjeha institucija za ljudska prava i humanitarnih institucija da poduzmu mjere odgovornost u pružanju podrške i potpore našem narodu u Gazi i našim zatvorenicima u zatvorima cionističkog neprijatelja", zaključio je Haniyeh.

Podsjećamo, ranije ovog jutra Hamas je potvrdio da je njihov lider Haniyeh ubijen u izraelskom napadu u Teheranu, gdje je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika.