Kreiranje zavjere
19

Sud u Georgiji odbacio dvije optužbe protiv Trumpa zbog izbora 2020., najteža i dalje ostaje

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sudija koji je vodio slučaj u američkoj saveznoj državi Georgiji koji tereti Donalda Trumpa za urotu radi miješanja u izbore 2020. odbacio je u četvrtak još tri optužbe tužilaštva, od kojih se dvije odnose na bivšeg američkog predsjednika.

Sudac Višeg suda okruga Fulton Scott McAfee rekao je da su tri tačke bile pravno pogrešne jer su uključivale tvrdnje da su Trump ili njegovi saveznici prekršili državni zakon podnošenjem lažnih dokumenata federalnom sudu u Atlanti.

Jedna tačka se odnosila na tužbu koju je Trump tamo podnio 31. decembra 2020. protiv republikanskog guvernera Briana Kempa u pokušaju da blokira potvrđivanje glasova na izborima u državi u korist Joea Bidena.

Druge dvije odbačene optužbe uključuju potvrde poslane federalnom sudu o takozvanoj alternativnoj listi birača koju su Trumpovi pomoćnici i saveznici izradili u sklopu svojih napora da pokušaju osporiti rezultate u Georgiji. Slični napori su učinjeni i u drugim swing državama.

McAfee je rekao da odluka Vrhovnog suda SAD-a iz 1890. nalaže da državni sudovi nemaju nadležnost nad navodnim neistinama izrečenim federalnim.

"Kazna za podnošenje određenih dokumenata omogućila bi državi da suzi obim materijala koje je procijenio savezni sud i narušila provođenje pravde u tom tribunalu", napisao je McAfee u mišljenju na 22 stranice. Georgija nema 'legitiman interes' i jurisdikciju da kažnjava takve izjave".

Presuda je još jedna u nizu nedavnih pravnih pobjeda bivšeg predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata, iako ne kvari slučaj protiv njega u Georgiji, niti najozbiljniju optužbu za kreiranje zavjere. Trenutno nije određen datum suđenja u slučaju, a nema šanse da se ono održi prije novembarskih izbora na kojima će se Trump suočiti s potpredsjednicom Kamalom Haris, demokratskom kandidatkinjom.