Rizično balansiranje
19

Sukob i eskalacija od koje strahuju svi: Izrael, Hezbollah i godine gledanja "preko nišana"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pored sukoba Hamasa i izraelske vojske koji je eskalirao upadom palestinske militantne organizacije na jug Izraela, svjetska javnost strahuje kako bi sukob mogao uključiti i još jednu organizaciju - libanski Hezbollah.
Nakon što su pripadnici izraelske vojske pokrenuli operaciju "Željezni mač", a Netanyahu izjavio kako je država u ratu, Hezbollah je sa područja Libana ispalio nekoliko minobacačkih granata na Izrael.

Poruka je to, kako ističu, svim muslimanskim državama da se uključe u sukob protiv Izraela te da pomognu palestinskim organizacijama u borbama koje će se vjerovatno voditi i u narednim mjesecima.

Međutim, iako je potpuno jasno kako Hezbollah neće sjediti skrštenih ruku u sukobu Hamasa i Izraela te da će pokušati iskoristiti priliku da nanese štetu Izraelu, pitanje je koliko je i jednima i drugima u interesu započeti otvoreni sukob.

"Okršaj je još uvijek u okviru fino kalibriranih međusobnih napada osmišljenih da prenesu poruku, ali izbjegnu eskalaciju. Godinama su Hezbollah i Izrael bili na ivici novog rata koji bi zapravo radije izbjegli. Libanska organizacija ima arsenal od 140.000 projektila, a stručnjaci procjenjuju kako su među njima i neke od raketa koje Izrael ne bi mogao izbjeći", piše FAZ.

S druge strane, Izrael također posjeduje moć koja bi bila u stanju sprovesti prijetnje u djelo, a koje se tiču vraćanja Libana u "kameno doba".

"Nemojte pogriješiti. Ne želimo rat, ali spremni smo zaštititi naše civile, naše vojnike i naš suverenitet", rekao je ministar odbrane Izraela Yoav Gallant u izjavi, dok su njegove primjedbe bile namijenjene Hezbolahu.

Ukoliko bi došlo do sukoba, Hezbollahu prijete i interni problemi u slučaju rata.

"Nekoliko libanskih političara pozvalo je Hezbollah da ne uvlači zemlju u rat, a neki od unutrašnjih rivala mogli bi iskoristiti situaciju da naštete Hezbollahu", navodi se.

Ipak, posljednja dešavanja na libansko-izraelskoj granici sada značajno narušavaju dosadašnje balansiranje.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah (Foto: EPA-EFE)
Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah (Foto: EPA-EFE)

"Iako se činilo da još uvijek vrijede stara pravila rizične igre međusobnog odvraćanja, psihologija sukobljenih strana se promijenila na način koji čini pogrešne procjene vjerovatnijim. Izraelski sigurnosni i vojni aparat ponižen je napadima Hamasa i vjerovatno će oštro uzvratiti", naglašava se u analizi.

Istovremeno, Hezbollah u ovoj situaciji sebe vidi kao organizaciju koja je dodatno osnažena.

"Pritisak da se učini nešto više vjerovatno će se povećati. S jedne strane i zbog entuzijazma koji je teror Hamasa izazvao među svojim pristalicama. Taj pritisak će se još više povećati kako broj palestinskih žrtava bude rastao i ukoliko se u svemu tome Hamas stjera u ćošak", zaključuje se.