Prva runda
38

Sutra mirovni pregovori između Armenije i Azerbejdžana u Washingtonu

FENA
Armenija i Azerbejdžan održat će novu rundu pregovora u Washingtonu u nedjelju kako bi pokušali da normalizuju odnose, rekao je u subotu portparol armenskog ministarstva vanjskih poslova.

Tenzije ponovo rastu između dvije zemlje zbog spornog regiona Nagorno-Karabaha, gdje su ruske mirovne snage raspoređene 2020. da okončaju rat, drugog zbog kojeg su se Armenija i Azerbejdžan borile oko enklave od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Planinska regija je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali naseljena uglavnom etničkim Armenima.

"Od 30. aprila ministar vanjskih poslova Armenije Ararat Mirzoyan boravit će u radnoj posjeti Washington DC-u. Zakazana je sljedeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbejdžana", kazala je glasnogovornica Ani Badalyan na zvaničnoj Facebook stranica.

Azerbejdžan nije odmah potvrdio sastanak.

Uprkos godinama pokušaja posredovanja između njih, Armenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum kojim bi se riješila otvorena pitanja kao što su demarkacija granica i vraćanje zarobljenika.

Azerbejdžan je prošle nedjelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, u potezu koji je Armenija nazvala grubim kršenjem primirja iz 2020. godine.