Republikanci se bune
1

Sve je obavijeno velom misterije: Američki ministar odbrane ostaje u bolnici

B. H.
Američki ministar odbrane Lloyd Austin ostaje u vojnoj bolnici Walter Reed u predgrađu Washingtona, saopćio je iz Pentagona. Dodaju da će istražiti zabunu oko ministrove hospitalizacije.

"Više nije na odjelu intenzivne njege i oporavlja se u privatnom dijelu bolnice", saopćio je Pentagon.

Pentagon je tek prošlog petka (5. januara) javno izvijestio o ministrovoj hospitalizaciji. Do tada za to nisu znali ni Bijela kuća ni američki predsjednik Joe Biden.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Patrick Ryder rekao je da odgovorna zaposlenica to nije učinila jer je imala gripu. Zamjenicu ministra Kathleen Hicks o tome je obavijestila tek 4. januara, a onda su počeli pripremati izjavu za javnost.

Austin se izvinio zbog zabune u subotu.

"Shvaćam da sam mogao bolje obaviti posao osiguravajući da javnost bude adekvatno informirana. Obvezujem se da ću raditi bolje", napisao je u izjavu Austin.

Neki republikanci u američkom Kongresu pozvali su Austina na ostavku, no ministar to nema namjeru učiniti. Bijela kuća također je odbila pozive republikanaca.

Prema Ryderovim riječima, ministar je došao u bolnicu 22. decembra tokom svog slobodnog dana na unaprijed dogovoreni zahvat. Sutradan je pušten i nekoliko je dana radio od kuće. No, Pentagon nije obavijestio Bijelu kuću o Austinovoj intervenciji.

Ministar odbrane je 1. januara vozilom hitne pomoći prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed zbog jakih bolova. Na temelju preporuke ljekara, zamjeniku Hicksu povjerio je neke od svojih ovlasti.

Ryder je naglasio da nacionalna sigurnost nije bila ugrožena u vrijeme Austinove hospitalizacije i da je on mogao obavljati svoje dužnosti.