Krstareći projektili
45

Sve se više govori o dubokim udarima unutar Rusije: U svemu bi ključan mogao biti "Storm Shadow"

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Brojni zapadni zvaničnici već su dovoljno puta sugerisali kako će prvenstveno SAD i Velika Britanija ukinuti ograničenja za Ukrajinu, a koja se tiču dubokih udara na teritoriji Rusije.

Ono što se u cijeloj priči o dubokim udarima najčešće spominje jesu krstareće rakete Storm Shadow koje imaju domet od 250 kilometara.

"Britanija i Francuska su već poslale ove projektile Ukrajini - ali uz upozorenje da Kijev može da ih ispali samo na ciljeve unutar svojih granica. Lansira se iz aviona, a zatim leti skoro brzinom zvuka prije nego što se spusti i detonira bojevu glavu", piše BBC.

Kako se navodi, smatra se idealnim oružjem za prodor u bunkere i skladišta municije.

"Svaka raketa košta skoro milion američkih dolara tako da se obično lansira pažljivo, a prethodi joj lansiranje dronova koji bi trebali iscrpiti neprijateljsku PVO. Do sada su korišteni sa velikim efektom, pogodivši rusko crnomorsko sjedište mornarice u Sevastopolju i čineći cijeli Krim nesigurnim za rusku mornaricu", navodi se u analizi.

Bivši oficir britanske vojske i vojni analitičar Justin Crump izjavio je kako ove rakete mogu biti veoma efikasne za Ukrajinu.

"Nije iznenađujuće da je Kijev lobirao za njegovu upotrebu unutar Rusije, posebno za gađanje aerodroma koji se koriste za napade klizećim bombama koje su nedavno ometali ukrajinske napore na frontu", kaže on.

Također, ističe kako će ovo stvoriti i logističke probleme Rusiji.

"Ovo će otežati vojnu logistiku, komandu i zračnu podršku. Avioni, da bi izbjegli rakete, morat će se pomjerati dalje od fronta što dovodi do problema koji se tiču troškova, ali i samog vremena djelovanja", naveo je.