Sve popularniji kampovi
2

Sve više Poljaka se dobrovoljno javlja u vojsku, glavni uzrok strah od ruske invazije

N. Ž.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Od 2022. godine, kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, sve više mladih Poljaka se dobrovoljno javlja u kampove za vojni trening, koje organizuje ministarstvo odbrane ove zemlje.

Poljska vojska pokrenula je inicijativu da privuče mlade ljude i rigorozno ih obuči kako bi zaštitili svoju državu od potencijalne agresije Rusije.

"Odmor s vojskom" je 28-dnevni vojni kamp koji nudi osnovnu obuku osobama starijim od 18 godina, među kojima su mnogi nedavno završili srednju školu. Prema zvaničnicima, učesnici će biti plaćeni 6.000 zlota (1.400 eura).

Vojska je uvela ovu šemu u potrazi za regrutima dok Poljska povećava svoju vojsku od 198.000 članova zbog ruske agresije u susjednoj Ukrajini i rastućih strahova da bi se ta agresija mogla proširiti i dalje na kontinentu.

Program je izazvao veliki interes i odvija se na 70 lokacija širom Poljske, izjavili su zvaničnici.

Puna invazija Rusije na Ukrajinu 2022. godine izazvala je impuls među Poljacima da žele braniti svoju naciju, rekao je major Michal Tomczyk, portparol Ministarstva odbrane.

"Nismo imali ovakvu prijetnju još od Drugog svjetskog rata", rekao je Tomczyk. Dodao je da su planirali 10.000 dobrovoljaca za program i da ih imaju više od 11.000.

Na kraju obuke, dobrovoljci će položiti vojničku zakletvu u kojoj se zaklinju "da ću vjerno služiti Republici Poljskoj ... čak i po cijenu gubitka svog života ili krvi."