Planovi za budućnost
126

Švedska će Ukrajini poslati borbene avione Gripen nakon završetka obuke za upravljanje avionima F-16

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom potvrdio je da će Švedska u budućnosti isporučiti borbene avione JAS 39 Gripen.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je Stockholm ranije obustavio isporuku aviona Kijevu, jer je Ukrajini istovremeno upravljanje F-16 i Gripen sistemima borbenih aviona previše izazovno.

Objasnio je da nije riječ samo o nabavci aviona i obuci pilota, već i o integraciji dva složena sistema, kojima bi bilo teško rukovati istovremeno.

"Međutim, to ne znači da Švedska nije otvorena za isporuku kada program sa F-16 bude završen. Opet, ova odluka je na Ukrajini, a ne na švedskoj vladi", napomenuo je.

Na pitanje znači li to da bi Švedska i dalje mogla biti otvorena za isporuke Gripena u budućnosti, odgovorio je potvrdno.

"Da, da. To je samo praktična stvar. Rekao bih da će F-16, koji se sada uvode pružiti značajnu i važnu sposobnost. Kada budu implementirani, onda možemo početi razgovarati o Gripenu", rekao je Billstrom.

Ranije je, uprkos planovima Švedske da obustavi planove za isporuku borbenih aviona Gripen Ukrajini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da smatra potrebnim obučiti ukrajinske pilote za upravljanje ovim borbenim avionima.

Prije toga, vlada Švedske je odlučila da je isporuka Gripen aviona Ukrajini u ovoj fazi neprikladna, jer bi to zakomplikovalo prelazak ukrajinskog ratnog zrakoplovstva na F-16.