Teheran negirao
60

Švedska obavještajna služba tvrdi da je Iran plaćao bandama za napade na izraelske ambasade

N. Ž.
Policija ispred ambasade Izraela u Štokholmu (Foto: EPA-EFE)
Policija ispred ambasade Izraela u Štokholmu (Foto: EPA-EFE)
Švedska obavještajna služba (SAPO) objavila je prve rezultate istrage o napadima na ambasade Izraela u Štokholmu i Kopenhagenu, za kojeg su optuženi članovi tinejdžerske bande iz ove države.

Prema njihovim tvrdnjama, iza napada na izraelske ambasade, ali i firme povezane s ovom državom, stoji Iran, odnosno vlasti u Teheranu.

Teorija SAPO-a kaže da su iranske vlasti plaćale tinejdžerskim bandama u Švedskoj da napadaju izraelske objekte.

Inače, Švedska je i u prethodnih nekoliko godina optuživala Iran da novcem podržava lokalne bande. Prva veća eskalacija, za koju je optužen Teheran, desila se 2023. godine, kada je lider bande Foxtrot Rawa Majid ušao u sukob s svojim bivšim saradnikom Ismailom Abdoom.

Majid je inače te godine otišao u Iran, gdje je i rođen, a izraelska obavještajna služba Mossad objavila je da on dugi niz godina radi s vlastima u Teheranu.

Kada je to otkriveno, vlada u Švedskoj je optužila Iran za finansiranje njihovih bandi, što su iz Teherana više puta negirali i označili kao "dezinformacije koje dolaze iz Izraela."

Za napade na ambasade Izraela u Kopenhagenu i Štokholmu uhapšeni su 16-godišnjak i 19-godišnjak, a u kasnijem incidentu, u blizini izraelske firme u Švedskoj, uhapšen je i jedan 13-godišnjak. Svi se povezuju s bandama u ovoj zemlji.