Skandinavska spirala zla
1

Švedske bande postaju problem za sve: U ofanzivi na Dansku i Norvešku angažuju i djecu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danska želi stati na kraj divljanju bandi koje dolaze iz Švedske. Vlasti ove zemlje vrše sve veći pritisak na Švedsku da pomogne u borbi s valom kriminala koji pokreću švedski građani, od kojih su mnogi djeca.

Ove je godine u Danskoj za pokušaj ubistva ili posjedovanje oružja optuženo 10 osoba sa švedskim državljanstvom, od kojih su više od polovina bili maloljetnici. Norveška i Finska također imaju problema sa švedskim bandama.

"Zločinačke grupe u Danskoj angažovale su švedsku djecu vojnike, kojoj nalože da čine kriminalna djela", rekao je danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard.

Svoje je riječi potkrijepio najnovijom statistikom. Od aprila se u Danskoj dogodilo 25 incidenata u koje su bili uključeni švedski državljani. Samo u augustu je bilo pet slučajeva u kojima je danska policija optužila švedske tinejdžere za teška krivična djela, uključujući pokušaj ubistva i izazivanje eksplozije.

Švedska ima jednu od najliberalnijih imigracijskih politika na Zapadu već nekoliko desetljeća, a značajno ju je postrožila posljednjih godina nakon porasta kriminala koji se uglavnom pripisuje slaboj integraciji imigranata. Trenutno Švedska ima najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Evropskoj uniji.

Prošle je godine 55 ljudi ubijeno iz vatrenog oružja u 363 odvojena incidenta u zemlji od samo 10 miliona ljudi. Usporedbe radi, u tri druge nordijske zemlje bilo je samo šest smrtonosnih pucnjava.

Švedske bande su u nekim slučajevima pomogle problematičnim tinejdžerima od 14 godina da pobjegnu iz domova za mlade i izvrše zločine u rasponu od plaćenih ubistava, pljački, špijunaže i vandalizma u zamjenu za novu odjeću, novac i drogu, kaže danska policija. Kriminalci tinejdžere "zavode" putem društvenih mreža, najčešće Telegrama. Tinejdžeri se regrutiraju jer su često zaštićeni od kaznenog progona i suočavaju se s manjim kaznama ako budu uhvaćeni.

Norveška se također nosi s problemom švedskih bandi. Objavili su da švedske kriminalne mreže sada djeluju u svim dijelovima zemlje. Prisutnost bandi postala je vidljivija, privučena višim cijenama droge koju tamo prodaju i manjom konkurencijom, saopćila je policija.

"Stvarnost je sada takva da ne samo Danska, već i velik dio nordijskih zemalja osjeća posljedice dugotrajne neuspješne imigracijske i pravne politike Švedske", rekao je Hummelgaard. Skandinavske zemlje će stoga pojačati kontrolu granica. Otvorene granice EU-a olakšale su kriminalcima kretanje nordijskom regijom.

Danska je ljetos pooštrila nadzor na granici sa Švedskom i počela aktivnije nadzirati putnike koji dolaze vozom iz Švedske. Osim toga, danska policija je zatražila alat za prepoznavanje lica. U Štokholmu je osnovan centar koji okuplja policajace iz Finske, Norveške i Danske.