Dolazi u Budimpeštu
10

Švedski premijer Kristersson sastat će se sa Orbanom kako bi okončao zastoj oko članstva u NATO-u

S. Š.
Ulf Kristersson, premijer Švedske (Foto: EPA-EFE)
Ulf Kristersson, premijer Švedske (Foto: EPA-EFE)
Prije dva dana je premijer Mađarske Viktor Orban pozvao Ulfa Kristerssona, švedskog premijera, da dođe kod njega kako bi razgovarali o članstvu Švedske u Sjevernoatlantskom savezu, a sada je Kristersson i prihvatio poziv.
Naime, Kristersson je jasno izjavio da je voljan da se sastane sa mađarskim liderom Orbanom kako bi podržao nastojanja Švedske za članstvo u NATO-u.

On je, također, rekao kako misli da bi više dijaloga između ove dvije zemlje bilo od značajne koristi.

Orbanov poziv je došao, podsjetit ćemo, nakon što su Mađarska i Turska ostale jedine članice NATO-a koje nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje alijansi.

"Radujem se što ću detaljno razgovarati o svim ovim pitanjima sa vama u Budimpešti, a za datum razgovora naknadno ćemo se dogovoriti kako bi to obojici odgovaralo", napisao je Kristersson u pismu Orbanu, prenosi švedska novinska agencija TT na šta se poziva Euronews.

Inače, za prijem u NATO potrebna je jednoglasnost svih zemalja, a Mađarska i Turska su jedine dvije zemlje članice koje su kočile ovaj put Švedske.

Turski parlament je ove ranije sedmice podržao članstvo Švedske uklanjajući tako veliku prepreku. Parlamentarci su ratificirali protokol o pristupanju Švedske, a članovi vladajuće stranke su rekli da je tvrđi stav zemlje prema kurdskim militantima ključan za dobijanje odobrenja.

Osim toga, Turska je u četvrtak u svom službenom glasniku objavila mjeru kojom se Švedskoj odobrava članstvo u NATO-u, čime je finalizirana ratifikacija kojom se do tada nesvrstana zemlja približava pridruživanju vojnom savezu.