Nova otkrića
0

Tajna služba pod lupom: Ključnu informaciju imali 10 minuta prije atentata na Trumpa

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka tajna služba je pod lupom nakon što je brifing u Senatu u srijedu otkrio da je agencija dobila informaciju da je čovjek koji je pokušao ubiti Donalda Trumpa smatran "prijetnjom" 10 minuta prije izlaska bivšeg predsjednika na pozornicu.

Uprkos toj informaciji Trumpu je ipak dopušteno da nastavi i da izađe da govori.

Prema intervjuu Fox Newsa sa senatorom iz Wyominga Johnom Barrassom, agencija odgovorna za zaštitu bivšeg predsjednika identificirala je napadača, Thomasa Matthewa Crooksa, kao "sumnjivu osobu" više od sat vremena prije subotnje pucnjave u kojoj je Trump ranjen, a jedna ubijena.

"Identificiran je kao osumnjičeni lik jer je (imao) daljinomjer kao i ruksak. A to je bilo više od sat vremena prije nego što se pucnjava stvarno dogodila", rekao je Barrasso.

Barrasso je rekao da je brifing Tajne službe u Senatu otkrio da su agenti bili u potpunosti upoznati s informacijama o Crooksu, ali da nikada nisu djelovali na temelju vitalnih informacija. Rekao je da nema govora o izvještajima da su se lokalni policajci sukobili s napadačem prije nego što je otvorio vatru.

Barrasso je također otkrio da je glavni agent tajne službe zadužen za osiguranje skupa razgovarao s policijom telefonom u trenutku kada se dogodila pucnjava. On je jedan s dugog popisa istaknutih dužnosnika koji pozivaju na ostavku direktorice tajne službe Kimberly Cheatle zbog neuspjeha agencije da zaštiti bivšeg predsjednika od pokušaja atentata.

"Američki narod ne bi se trebao osjećati ugodno zbog ovoga. Ovo je potpuni neuspjeh (u ime) Tajne službe. Trebamo zamjenu na vrhu", rekao je Barrasso.

Senatorica iz Tennesseeja Marsha Blackburn, koja je također učestvovala u brifingu, pridružila se pozivu za Cheatlinu ostavku.

"Užasnuta sam saznanjem da je Tajna služba znala za prijetnju prije nego što je predsjednik Trump izašao na pozornicu. Nemam povjerenja u vodstvo direktorice Cheatlea i vjerujem da je to u najboljem interesu naše nacije ako odstupi sa svog položaja", napisala je Blackburn.