Testira se spremnost
45

Tajvan digao vojsku uoči početka velike vježbe: Simulirat će se mogući napad Kine

V. K.
Foto: Ministarstvo odbrane Tajvana
Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je kako vojne snage započinju vojnu vježbu "Han Kuang 40", a u kojoj će se testirati sposobnost kako zračnih tako i kopnenih snaga.

Kako je najavljeno, vježbe će se održati od 22. do 26. jula s fokusom na realnim borbenim scenarijima te noćnim operacijama.

"Ovakve vrste vježbi održavaju se redovno od 1984. godine kako bi se testirala borbena spremnost Tajvana pred mogućom invazijom Kine", navodi se iz Ministarstva odbrane

Prvi dan vježbe različiti tipovi borbenih i transportnih aviona ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz baza kako bi izveli brzu tranzicijsku provjeru borbene gotovosti.

Ministarstvo odbrane Tajvana je naglasilo kako je očuvanje borbene moći osnov za kasniji borbeni razvoj.

"Ove godine, simulirani 'neprijateljski napad' mogao bi se dogoditi bilo kada ili bilo kojim raspoloživim sistemima kako bi se bolje simulirali stvarni uslovi na bojnom polju", saopćeno je.

U prethodnim vježbama koje su organizovane na Tajvanu, vojnici iz Komande avijacije i specijalnih snaga te marinaca često su imali ulogu "crvenih" trupa. S druge strane, ostale vojne jedinice u takvim simulacijama predstavljale su "plave" trupe koje su u ovom slučaju imale odbrambeni karakter. t