Zatvorske kazne
0

Tajvan osudio osam oficira vojske: Uzeli novac da bi špijunirali u korist Kine

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: EPA-EFE)
Ilustrativna fotografija (Foto: EPA-EFE)
Sud u Taipeiju zatvorio je osam tajvanskih vojnika zbog špijuniranja u korist Kine u zamjenu za novac. Penzionisani vojni oficiri podmitili su aktivne vojnike sa čak 700.000 tajvanskih dolara (21.900 dolara) da se pridruže špijunskoj mreži, utvrdio je sud.

Jedan od muškaraca, za kojeg se vjerovalo da je ključan za regrutiranje vojnika, dobio je kaznu od 13 godina, najdužu u grupi.

Jedan od novaka, potpukovnik, dobio je devet godina zatvora jer je planirao prebjeći u Kinu leteći helikopterom, dok je drugi snimio video s uputama o predaji Kini u slučaju rata.

Kina vidi samoupravni Tajvan kao otcijepljenu pokrajinu koja će na kraju biti pod njenom kontrolom i nije isključila upotrebu sile za preuzimanje otoka. Dvije strane špijuniraju jedna drugu od kraja kineskog građanskog rata 1949. godine.

Prošle godine za špijunažu je optuženo ukupno deset osoba, a osam ih je u četvrtak osuđeno. Sud je jednog oslobodio, dok je drugi - umirovljeni oficir- i dalje na slobodi.

“Njih je zaveo novac. Njihovi postupci prekršili su njihove službene dužnosti lojalnosti zemlji, odbrane zemlje i narod, ozbiljno ugrozili nacionalnu sigurnost i dobrobit naroda Tajvana", naveo je sud.

Tajvan je nedavno označio sve veće špijunske napore Pekinga, a presuda je posljednja je u nizu slučajeva.

Prošlog mjeseca, narednik koji je radio u centru za obuku mornarice optužen je za navodno fotografiranje i odavanje povjerljivih odbrambenih podataka Kini.

Taipei je također izrazio zabrinutost zbog sve učestalijih letova kineskih borbenih aviona oko otoka.

U petak je tajvanski predsjednik William Lai rekao da se ljudi na otoku "moraju ujediniti kao jedan" i "braniti nacionalni suverenitet i čuvati demokratiju".

On je govorio na događaju povodom obilježavanja 66. godišnjice kineskog napada na tajvanske otoke Kinmen.