Rigorozni propisi
32

Talibani uveli nove zakone u Afganistanu: Ženama zabranjeno da čitaju naglas

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Afganistanski talibanski vladari suzbijaju zvuk ženskih glasova u javnosti, pod strogim novim skupom zakona o porocima i vrlinama pod radikalnim režimom.

Zakoni su objavljeni u srijedu nakon što ih je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada, rekao je glasnogovornik vlade, i pokrivaju aspekte svakodnevnog života poput javnog prijevoza, muzie, brijanja i slavlja.

Među novim pravilima, članak 13. odnosi se na žene: kaže da je žena obavezna pokrivati ​​svoje tijelo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivanje lica neophodno kako bi se izbjeglo iskušenje i iskušavanje drugih. Odjeća ne smije biti tanka, uska ili kratka.

Žene su također obavezne pokrivati ​​se pred nemuslimanskim muškarcima i ženama kako bi izbjegle pokvarenost. Ženski se glas smatra intimnim i stoga ga se ne smije čuti kako pjeva, recitira ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno gledati muškarce s kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

"Inshallah, uvjeravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promicanju vrline i uklanjanju poroka", rekao je glasnogovornik ministarstva Maulvi Abdul Ghafar Farooq u četvrtak o novim zakonima.

Dokument od 114 stranica i 35 članaka u koji je Associated Press imao uvid predstavlja prvu službenu deklaraciju o zakonima o porocima i vrlinama u Afganistanu otkako su talibani preuzeli vlast 2021., kada su također uspostavili ministarstvo za "propagiranje vrlina i prevenciju poroka.”

Zakoni će ovlastiti ministarstvo da bude na prvoj liniji reguliranja ličnog ponašanja, izricanja kazni poput upozorenja ili hapšenja ako službenici zakona tvrde da su Afganistanci prekršili zakone.

Zakoni zabranjuju objavljivanje slika živih bića, prijeteći ionako krhkom afganistanskom medijskom krajoliku; sviranje mzike; prijevoz solo putnica; te miješanje muškaraca i žena koji međusobno nisu u srodstvu. Zakoni također obavezuju putnike i vozače da obavljaju namaz u određeno vrijeme.

Prema web stranici ministarstva, promicanje vrline uključuje molitvu, usklađivanje karaktera i ponašanja muslimana s islamskim zakonom, poticanje žena da nose hidžab i pozivanje ljudi da se pridržavaju pet stupova islama. Također kaže da uklanjanje poroka uključuje zabranu ljudima da rade stvari koje su zabranjene islamskim zakonom.

Prošlog mjeseca, u izvješću UN-a navodi se da ministarstvo pridonosi klimi straha i zastrašivanja među Afganistancima putem ukaza i metoda korištenih za njihovo provođenje.

Rečeno je da se uloga ministarstva širi na druga područja javnog života, uključujući praćenje medija i iskorjenjivanje ovisnosti o drogama.

“S obzirom na brojna pitanja navedena u izvještaju, stav koji su izrazile de facto vlasti da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razlog za značajnu zabrinutost za sve Afganistance, posebno žene i djevojke”, rekla je Fiona Frazer, voditeljica odjela za ljudske resurse. služba za prava pri misiji UN-a u Afganistanu.

Talibani su odbacili izvještaj UN-a.