Osmišljen za sabotažu
0

Teheran detektovao kompjuterski virus "Duqu"

SRNA
Iran je danas saopštio da je detektovan kompjuterski virus "Duqu" za koji stručnjaci navode da je zasnovan na "Stuxnetu" ili štetnom softveru koji je tokom prošle godine otkriven i za koji se vjeruje da je osmišljen radi sabotaže nuklearnih postrojenja Islamske Republike.

Direktor iranske Civilne zaštite Gholamreza Jalali rekao je da je u toku provjera kompjutera na svim potencijalno ugroženim važnijim lokacijama i da je Iran razvio softver za borbu protiv kompjuterskog virusa.

"U inicijalnoj smo fazi borbe protiv virusa `Duqu`. Još nije završen konačan izvještaj o tome na koje se organizacije virus proširio i koji utjecaj ima. Pod kontrolom su sve osjetljivije organizacije i centri, koji bi mogli biti na meti virusa", rekao je Jalali.

Vijest o virusu "Duqu" pojavila se u oktobru kada je kompanija za proizvodnju zaštitnih programa "Symantec" saopštila da je otkriven misteriozni virus sa sličnim kodom kao i "Stuxnet".

Stručnjaci ističu da, dok je cilj "Stuxneta" bio oštećenje industrijskih kontrolnih sistema i, možda je i uništio neke od centrifuga koje je Iran koristio za obogaćenje uranijuma, sve ukazuje na to da je "Duqu" osmišljen da prikuplja informacije radi lakšeg pokretanja budućih napada u cyber prostoru.

Iran je u aprilu saopštio da je bio na meti drugog kompjuterskog virusa, koji je identifikovan kao "Stars". Nije poznato da li su "Stars" i "Duqu" povezani, ali je Jalali novi kompjuterski virus opisao kao treći koji pogađa Iran.