Na rubu eskalacije
34

Teheran upozorio zaljevske države: Svako pomaganje Izraelu će dobiti naš odgovor

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranski dužnosnik rekao je Reutersu da je "Iran jasno dao do znanja da će na svaku akciju zemlje Perzijskog zaljeva protiv Teherana" biti odgovarajuće odgovoreno.

Teheran je upozorio zaljevske države da bi bilo "neprihvatljivo" ako bi dopustile da se njihov zračni prostor koristi protiv Irana, a svaki takav potez izazvao bi odgovor, rekao je u utorak visoki iranski dužnosnik u jeku zabrinutosti oko moguće izraelske odmazde za prošlosedmični iranski raketni napad .

Dužnosnik je govorio dok je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi krenuo u Saudijsku Arabiju i druge zaljevske države na razgovore.

IDF je rekao da, dok "vojska nastavlja svoj napredak u uništavanju vojne imovine Hezbollaha", potrebno je pokrenuti detaljnu raspravu sa 60.000 evakuiranih stanovnika sjevernog Izraela o praktičnosti njihovog povratka u svoje domove.

Izvori iz IDF-a rekli su da je slabljenje Hezbollaha bila jedna komponenta povratka stanovnika, ali da su dobivanje procjena o tome što im je potrebno u smislu popravaka, nove infrastrukture i reorganizacije sjevernog graničnog koridora zasebne civilne aktivnosti s kojima se moralo krenuti.