Javni prijevoz na struju
32

Tel Aviv će biti prvi grad u svijetu sa električnim saobraćajnicama

B. R.
U Tel Avivu se trenutno radi na razvoju bežičnih električnih saobraćajnica koje će se koristiti za punjenje baterija vozila javnog prijevoza. Projekat je doprinos izraelskog glavnog grada očuvanju okoliša.

Ova ideja je dio pilot projekta na kojem zajedno rade gradska uprava, kompanije Dan Bus i ElectReon koji pravi sistem kojim će se puniti baterije vozila dok se kreću, objavio je CNN. Kako je naveo glasnogovornik ElectReona, riječ je o javno-privatnom partnerstvu, a još nije saopćeno koliko će projekat tačno koštati.

Električna saobraćajnica će biti namijenjena prije svega za autobuse. Sistem koji napaja vozilo električnom energijom nalazi se ispod površine saobraćajnice, objasnili su iz ElectReona.

Izgradnja saobraćajnice je već počela, a nakon što se završi uslijedit će njeno testiranje. Tvrdi se da je pilot projekat bio uspješan i da lokalna vlast namjerava nastaviti sa gradnjom ovakve infrastrukture.

"Naš strateški akcioni plan pripreme za klimatske promjene podrazumijeva da je borba protiv zagađenosti prioritet broj jedan. Ako je pilot projekat bio uspješan, onda ćemo zajedno sa Ministarstvom saobraćaja procijeniti da li da se ovakva infrastruktura pravi i u drugim gradovima", kazao je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai.

Meital Lehavi iz gradske uprave je istakla da izgradnjom ovakvih saobraćajnica neće postojati potreba za gradnjom punionica za električne automobile. Očekuje se da će testiranje saobraćajnice trajati dva mjeseca, a da će je nakon toga Dan Bus koristiti za redovni prijevoz građana.