Kampanja desničara
4

Teoretičari zavjere slali prijetnje smrću meteorolozima u SAD-u zbog uragana Helene i Milton

N. Ž.
Posljedice uragana Milton na Floridi (Foto: EPA-EFE)
Posljedice uragana Milton na Floridi (Foto: EPA-EFE)
Teoretičari zavjere u SAD-u, mahom s ekstremno desnog političkog spektra, masovno optužuju meteorologe u ovoj zemlji da "kontrolišu vrijeme", a neki od njih su ovim stručnjacima slali i prijetnje smrću.

Kao razlog ovi ekstremni desničari navode činjenicu da su SAD u posljednje dvije sedmice pogodila dva masovna uragana, Helene i Milton.

Teorije zavjere, za koje naravno nema nikakvih dokaza, pojavile su se ubrzo na društvenim mrežama, a glavna ideja je bila da meteorolozi koji prate ove uragane "namještaju vrijeme", te da su odgovorni za smrt osoba koje su izgubile život zbog ove elementarne nepogode.

Poruke koje su dobijali meteorolozi bile su pune problematičnog sadržaja, a među njima su bile i prijetnje smrću. Pojedini su tražili da "sve meteorologe ubiju i njihovu opremu unište", opisala je to Katie Nickolaou, meteorologinja iz Michigana.

Za širenje ovih teorija zavjere, koje su dovele do prijetnji smrću, odgovorni su i neki visoki zvaničnici, poput bivšeg saradnika Donalda Trumpa Michaela Flynna, te članice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Marjorie Taylor Green.