Beit Lahia
31

Terorisanje Gaze se nastavlja: Izraelci ubili još 73 osobe, mnogo ljudi zarobljeno pod ruševinama

D. Be.
Beit Lahia nakon ranijih bombardovanja (Foto: EPA-EFE)
Beit Lahia nakon ranijih bombardovanja (Foto: EPA-EFE)
U posljednjim izraelskim napadima na područje sjevera Gaze poginule su najmanje 73 osobe, uključujući žene i djecu. Ubistva su registrovana u gradu Beit Lahia.

Desetine drugih osoba su povrijeđene, a mnogi su i dalje zarobljeni pod ruševinama nakon bombaškog napada u subotu kasno navečer, dodali su zvaničnici.

Izrael je saopćio da provjerava izvještaje o žrtvama, ali je rekao da su brojke koje su objavile Hamasove vlasti "preuveličane" i da se ne poklapaju s informacijama koje posjeduje njegova vojska.

Borbe se i dalje javljaju u južnom Libanu, kao i na jugu Bejruta u nedjelju ujutro, gdje je viđen dim kako se diže iznad grada.

Izrael je saopštio da su njegove zračne snage napale "oko 175 terorističkih ciljeva" u Gazi i Libanu tokom proteklog dana.

S druge strane Palestinci tvrde da je bombaški napad u Beit Lahiji u subotu navečer izveden u prepunim stambenim naseljima i da su 73 osobe ubijene.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, u napadima je uništen cijeli stambeni kompleks.

Spasilački napori u Beit Lahiji trenutno su otežani zbog prekida komunikacija i internetskih usluga u regionu, dodali su zdravstveni zvaničnici Gaze.

Najnoviji udari uslijedili su samo nekoliko sati nakon izvještaja o snažnoj pucnjavi izraelskih vojnika na indonežansku bolnicu u gradu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su za BBC da su pogodile "metu terora Hamasa" i da "čine sve što je moguće da izbjegnu nanošenje štete civilima".