Najviše na sjeveru
369

Težak dan za izraelske trupe: Desetine vojnika ranjeno u sukobima na više frontova

B. H.
Trenutna situacija u Libanu gdje IDF trpi najviše gubitaka (Foto: X.com)
Trenutna situacija u Libanu gdje IDF trpi najviše gubitaka (Foto: X.com)
Dvadeset i šest izraelskih vojnika povrijeđeno je u 24 sata tokom borbi u Libanu i Pojasu Gaze, izvijestili su jučer izraelski mediji.
Prema izvještajima, 23 vojnika su povrijeđena u borbama na libanskoj granici, dok su tri povrijeđena u Pojasu Gaze.

Ovo se dešava dok libanska grupa Hezbolah navodi da njihove trupe i dalje ciljaju izraelske vojne baze i naselja, istovremeno sprječavajući pokušaje infiltracije izraelskih okupacionih snaga na granici.

Podsjećamo, komandant 401. oklopne brigade IDF-a pukovnik Ehsan Daqsa poginuo je jučer tokom borbi u sjevernom Pojasu Gaze.

Dodali su da su njihovi borci raketama i dronovima gađali bazu Filon u Roš Pini, sjedište 210. divizije na sjeveru Izraela, bazu Samson zapadno od jezera Tiberijas, bazu za protivzračnu odbranu i rakete Beria, te grad Haifu.

Najmanje 749 izraelskih vojnika je poginulo, a 5.018 drugih je povrijeđeno od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra 2023. godine.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa prošle godine, ubivši više od 42.600 ljudi, uglavnom žena i djece, te ranivši preko 99.800 drugih.

Sukob se proširio na Liban, a Izrael je pokrenuo smrtonosne napade širom zemlje, pri čemu je poginulo više od 2.464 ljudi, a više od 11.530 ih je povrijeđeno od oktobra prošle godine.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je Bliski Istok na rubu regionalnog rata zbog neprekidnih izraelskih napada na Gazu i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokretanjem kopnene ofanzive na južni Liban 1. oktobra.